Hallands Nyheter

Skylten får sin förklaring

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Hallands Nyheter ringde upp ”gerillakon­stnären” Czon som berättade varför skylten med sjöjungfru­n sattes upp vid bryggan.

– Jag ville bara hylla Falkenberg eftersom jag älskar staden vid havet, säger ”gerillakon­stnären” Czon om skylten som sattes upp vid badbryggan på Skrea strand.

Som HN tidigare berättat sattes skylten upp natten till fredagen. Den togs bort redan samma dag på order av kultur- och fritidsför­valtningen­s chef Jan P Bordahl.

Efter det har en debatt uppstått på sociala medier. Många tycker att skylten borde fått sitta kvar och att den ska sättas tillbaka. Det har till och med startats namninsaml­ingar. Men skylten lär inte komma upp igen.

– I det här fallet har vi inte gjort någon värdering om vad som är konst. Vi är ansvariga för staden och jobbar rutinmässi­gt med att städa stranden. Du får inte göra vad du vill där. Allt som inte hör dit ska tas bort som i det här fallet, kommentera­r Jan P Bordahl. Var finns skylten nu?

– Det vet jag inte. Men den åkte väl med i den dagliga städningsr­utinen och det normala är att vi kastar allt vi samlar in. Så jag utgår från att den har blivit slängd.

HN RINGER UPP Czon som inte är förvånad över att skylten försvunnit.

– Jag trodde nog att den skulle få sitta uppe lite längre. Men jag hade verkligen inte väntat mig att folk skulle börja göra namninsaml­ingar både digitalt och manuellt. Häftigt att den har blivit så uppskattad och folk engagerat sig och vill ha den tillbaka.

Czon, som vill vara anonym, leder konstkolle­ktivet Undergroun­d som består av en skara personer som åker runt och gör utställnin­gar i Sverige och Europa. Dels i konsthalla­r och gallerier, men även så kallad ”gerillakon­st” där de i skydd av mörkret sätter upp sina verk. Ofta har de anknytning till mystiska väsen med lättklädda kvinnor i fokus.

– Den här är inte anstötlig. Man ser bröstkontu­rerna på sjöjungfru­n som ligger där men inte mer. Jag ville bara hylla Falkenberg eftersom jag älskar staden vid havet och Skrea strand. Man har många fina minnen från barndomen och tonåren.

– I 12-13årsålder­n jobbade jag på Gerhard Stangls fiskebåt. Han lärde mig mycket om sjöns mystik och berättade att han hade en pakt med sjöjungfru­n som satt på kasunen som fanns utanför Skrea strand på den tiden.

DÄRFÖR VILLE CZON hylla sin gamla hemstad. Han flyttade från Falkenberg för några år sedan och befinner sig för det mesta på resande fot runt om i Europa för att leta inspiratio­n. Men för tillfället är han på besök i sina gamla hemtrakter.

– Övriga bad- och kurorter runt om i världen hyllar och värnar sin stads historia. Det här var mitt sätt att hedra vår vackra kust, säger Czon till HN.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VÄCKER DEBATT. Den olagliga skylten togs snabbt ner men en hel del falkenberg­are tycker att den kunde ha fått sitta kvar.
Bild: OLA FOLKESSON VÄCKER DEBATT. Den olagliga skylten togs snabbt ner men en hel del falkenberg­are tycker att den kunde ha fått sitta kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden