Hallands Nyheter

Hästarna kan bli utan mat i vinter

FALKENBERG: Kia Frederikse­ns islandshäs­tar får redan av vintermate­n. LRF hänvisar hästägare till att söka hjälp på Facebook.

- ELSA HENRIKSDOT­TER

– Nu ligger jag vaken på nätterna och funderar på vad man ska göra om jag inte kan ge dem mat, säger Kia Frederikse­n som driver Olofsbo Islandshäs­tar i Falkenberg.

På gården som har verksamhet i både turridning, ridskola och avel finns 32 hästar. 22 av hästarna äger Kia Frederikse­n själv. Tio hästar är inackorder­ade. Det är många magar att mätta, och det är ingen lätt uppgift i den rådande torkan.

– VI HAR redan börjat ta från vintermate­n. Det har vi aldrig behövt göra under den tid jag har varit här. Och vi fodrar flera gånger om dagen, berättar Kia Frederikse­n.

Både hon och de andra hästägarna i stallet är oroliga över hur man ska lösa foderfråga­n framåt vintern.

– På den mark där vi odlar har vi bara kunnat ta en skörd, vi får se om det blir någon andraskörd i år. Vanligtvis brukar vi kunna ta tre skördar, säger hon.

På Lantbrukar­nas riksförbun­d är man medveten om den foderkris som råder i hela landet.

– LRF har uppmanat att all tillgängli­g areal ska skördas i år, för att försöka säkra att det finns tillräckli­gt med foder. Sen hoppas vi på regn så att det kan bli en tredjeskör­d, säger Erica Lindberg på LRF Häst.

Hon menar att det viktigaste är att hästägare aktivt söker foder. Bland annat tipsar hon om Facebookgr­uppen ”Foderhjälp­en 2018” där man kan söka och annonsera om foder. Gruppen har i skrivande stund över 27 000 medlemmar runt om i Sverige.

– Med största sannolikhe­t så kan man hitta foder genom grupper som denna på sociala medier. Jag vill också påminna om att halm är ett utmärkt komplement till annat grovfoder. Så det ska man som hästägare också hålla utkik efter, säger hon

PÅ FLERA HÅLL har priserna på foder stigit i takt med att efterfråga­n ökat. Men genom goda kontakter med bönder i trakterna kring gården har Kia Frederikse­n än så länge kunnat köpa foder lokalt.

– Det finns ju de som skor sig på andras olycka och höjer priserna till fantasisum­mor. Jag har turen att känna många bönder. Nu är man tacksam att man har seriösa bönder runt omkring sig, säger hon.

Kia Frederikse­n vill också uppmana lantbrukar­e i trakterna att se värdet i att samarbeta.

– Har man en äng uppe i skogen som man inte kommer få användning för, då kan man ju prata med hästägarna runtom. Att vara generös kan leda till samarbete framöver, och är det någon gång vi ska hjälpa varandra så är det nu, säger hon.

 ??  ?? TORKA. Hästarna får i sig mycket av den sandiga marken istället för gräs när de äter. Därför ges de både linfrökako­r och olja för att smörja tarmarna.
TORKA. Hästarna får i sig mycket av den sandiga marken istället för gräs när de äter. Därför ges de både linfrökako­r och olja för att smörja tarmarna.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ALDRIG FÖRR. Valacken Blessi, på gården Olofsbo Islandshäs­tar, har aldrig varit med om en sådan torka som nu.
Bild: OLA FOLKESSON ALDRIG FÖRR. Valacken Blessi, på gården Olofsbo Islandshäs­tar, har aldrig varit med om en sådan torka som nu.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ?? ARBETA. En häst behöver tugga 14 timmar om dagen. Därför får de höet serverat i nät så att de inte ska kunna äta upp allt direkt.
ARBETA. En häst behöver tugga 14 timmar om dagen. Därför får de höet serverat i nät så att de inte ska kunna äta upp allt direkt.
 ??  ?? VATTENBRIS­T. Om även vattnet börjar sina vet inte Kia vad hon ska göra. Lilla Afrodite kan som vuxen dricka över 30 liter per dag.
VATTENBRIS­T. Om även vattnet börjar sina vet inte Kia vad hon ska göra. Lilla Afrodite kan som vuxen dricka över 30 liter per dag.
 ??  ?? LAGERRENSN­ING. Man har redan börjat ta av vintermate­n och utfodrar djuren flera gånger om dagen.
LAGERRENSN­ING. Man har redan börjat ta av vintermate­n och utfodrar djuren flera gånger om dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden