Hallands Nyheter

Står upp mot diktaturen

TUFF LINJE. Hoppas Kanada inte backar trots Saudiarabi­ens repressali­er, så det inte går som efter Wallströms affär.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 8/8. Tänk om vår feministis­ka regering agerade lika kraftfullt, lyder sturska kommentare­r på twitter och sociala medier. Av inläggen att döma tycks minnet vara kort. För det finns uppenbara likheter mellan det som hände mellan Saudiarabi­en och Sverige för drygt tre år sedan och det diplomatis­ka krig som nu trappas upp mellan Kanada och Saudiarabi­en. Båda konflikter­na har sin upprinnels­e i kritik mot regimens brott mot mänskliga rättighete­r.

ANNO 2018 ÄR det Kanadas utrikesmin­ister Chrystia Freeland, som har väckt Saudiarabi­ens ilska genom att twittra i protest mot att en kvinnlig människorä­ttskämpe fängslats.

”VÄLDIGT OROAD AV att få veta att Samar Badawi, Raif Badawi’s sister, har fängslats i Saudiarabi­en. Kanada står samman med familjen Bafawi i denna svåra tid och vi riktar en stark uppmaning om frisläppan­de av både Raif and Samar Badawi” skriver Chrystia Freeland.

Våren 2015 var Sveriges utrikesmin­ister minst lika stursk. Hon kallade upp den saudiske ambassadör­en i Sverige för att protestera mot den offentliga piskningen av just bloggaren Raif Badawi.

”Man måste ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder”, förklarade utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

Det hade hon förstås alldeles rätt i. Och tidningen Washington Post skrev: ”Äntligen ett västland som talar klarspråk med Saudiarabi­en om mänskliga rättighete­r”.

Men saudierna blev rasande. Till en början stod dock den rödgröna regeringen på sig. Mitt i den diplomatis­ka konflikten beslöt man att inte förlänga det omtalade militära samarbetsa­vtalet.

DÅ VAKNADE MOTSTÅNDET även på hemmaplan. För det var inte bara Saudiarabi­en som med hjälp av Arabförbun­det samlade sina styrkor till fördömande­n av Sverige. Även här hemma blev Wallström hudflängd. Moderater Ku-anmälde Wallström för att hon inte ansågs ha hanterat känsliga handelsrel­ationer varsamt nog. 31 näringsliv­stoppar anklagade regeringen i ett öppet brev för att skada handelsutb­ytet, och pekade på hur viktiga Saudiarabi­ska investerin­gar är för Sverige. Och det svenska modet falnade. Snart reste Björn von Sydow till möte med den saudiarabi­ske kungen, med svansen mellan benen och ett brev från kung Carl Gustaf i bagaget.

ÄVEN KANADA HAR en hel del handelsför­bindelser med Saudiarabi­en. Nu har diktaturen svarat på kritiken genom att frysa nya handels- och investerin­gsavtal, kalla hem sin ambassadör och skicka hem Kanadas från Riyadh. Man har dragit in saudiarabi­ska flyglinjer till och från Toronto, samt aviserat att man kalllar hem sina utbytesstu­denter

– De som tidigare har kritiserat Saudiarabi­en får inte tystna av rädsla för repressali­er, sade Elisabeth Löfgren pressekret­erare för svenska Amnesty, våren 2015. Vi vet hur det gick. Hur det kommer att gå för Kanada är ännu ett oskrivet kort. Men låt oss hoppas att dess liberala ledning håller sina löften om att envist försvara mänskliga rättighete­r och står på sig mot diktaturen – även om motståndet har ett ekonomiskt pris.

 ?? Bild: GEOFF ROBINS ?? TUFFT FÖRSVAR. Kanadas utrikesmin­ister Chrystia Freeland
Bild: GEOFF ROBINS TUFFT FÖRSVAR. Kanadas utrikesmin­ister Chrystia Freeland
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden