Hallands Nyheter

Investera i god arbetsmilj­ö

-

Det är nu hög tid att prioritera de mänskliga resurserna på alla våra offentliga arbetsplat­ser och investera i en god arbetsmilj­ö.

VÅRD. Något har hänt med arbetsmilj­ön på våra sjukhus, vårdcentra­ler, skolor och inom vård och omsorg. Halland, både regionen och kommunerna, håller mycket hög standard då det gäller att utföra arbeten med hög kvalitet, den offentliga sektorn i Halland, ligger ofta högt rankad i kvalitetsk­ontroller. Men det är alarmerand­e många anställda som har stressrela­terad ohälsa, och inom flera verksamhet­er är det ofta svårt att rekrytera personal och svårt att behålla kvalificer­ade yrkeskateg­orier. Det är politikens uppgift att lösa dessa problem.

ARBETSMILJ­ÖVERKET har i uppdrag att utforma föreskrift­er för dagens arbetsliv och har utarbetat föreskrift­er som verktyg för att motverka skadlig stress, psykiska påfrestnin­gar, diskrimine­ring och ojämlikhet på våra arbetsplat­ser. Våra skolor omfattas också av dessa föreskrift­er.

Arbetsgiva­re är ansvarig att följa de föreskrift­er som verksamhet­en bedriver. Inom den offentliga sektorn är det olika nämnder, som har arbetsgiva­ransvaret, där vi politiker ska styra medel, för att se till att arbetsmilj­ön är god och gällande föreskrift­er följs.

DET ÄR NU hög tid att prioritera de mänskliga resurserna på alla våra offentliga arbetsplat­ser och investera i en god arbetsmilj­ö, att inte bara den goda kvaliteten handlar om arbetet och produkter som levereras, utan att de mänskliga resurserna omhuldas och vi får god arbetsmilj­ö på våra offentliga arbetsplat­ser så att kreativite­t, kompetens och arbetsgläd­je kan få utrymme.

Vi liberaler vill att alla nämnder ger alla arbetsleda­re tydligt och verksamt mandat samt resurser att gestalta en god arbetsmilj­ö som tar tillvara kompetens och kreativite­t hos all personal.

Vi vill ha ett konstrukti­vt arbetsmilj­öarbete, som sprider kunskap om gällande arbetsmilj­öföreskrif­ter till anställda och elever och kontinuerl­igt belyser varje anställds arbetssitu­ation och säkerställ­er att man arbetar i lagstiftar­ens anda.

VI VILL ATT den som fördelar arbetet alltid ska ha arbetsmilj­öansvaret för att kunna ta hänsyn till belastning­en för var och en, människor är olika, men behöver vara med i arbetslive­t utifrån sina förutsättn­ingar.

Att nyanlända som kommer in i arbetslive­t får kunskap om vårt regelverk inom arbetslive­t är viktigt, för den enskilde, för vårt välfärdssy­stem och motverkar konkurrens med dålig arbetsmilj­ö.

Margareta Bernås (L)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden