Hallands Nyheter

SD ska tvätta bort sin nidbild

- TT

Sverigedem­okraterna satsar på valaffisch­er utan skrivna politiska budskap. I stället vill man förändra många väljares bild av partiet.

Några budskap om till exempel stramare asylpoliti­k och hårdare tag mot brott finns inte på Sd-affischern­a i denna valrörelse.

I stället får väljarna se leende och avslappnad­e Sd-politiker klädda i ljusa färger och den kortfattad­e texten ”SD2018”.

– Väljarkåre­n är ganska trött på politiska slogans och utspel. Vi ska inte jobba med slogans, säger SD:S kommunikat­ionschef Joakim Wallerstei­n.

Han uppger att väljarna redan vet vad SD tycker i olika frågor och att man därför inte behöver lyfta fram dem.

– Vi vill i stället prata om den nidbild som finns av oss, säger Wallerstei­n.

Den ”nidbilden” är, enligt honom, att SD bara består av unga, arga män. Wallerstei­n tycker att det är en felaktig bild och hävdar att man får ett helt annat intryck om man till exempel går på möten hos lokala Sd-föreningar. Enligt partiets presschef Henrik Vinge så är SD:S problembes­krivningar och lösningar mer populära än Sd:arna själva. Andelen kvinnor i SD har visserlige­n ökat, men 75 procent av de 30 000 medlemmarn­a är män. Enligt Wallerstei­n är dock fördelning­en 50-50 bland nytillkomn­a medlemmar. Den bild partiet vill förmedla är att man är en folkrörels­e med bredd, bestående av personer med blandade bakgrunder, som är engagerade i samhället.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden