Hallands Nyheter

Besvikelse öv

IRAN: MISSNÖJET MED IRANS REGERING ÄR STORT

-

Valutan är i fritt fall och inflatione­n har gjort allt från mat och medicin till bostäder allt dyrare i Iran. När USA:S sanktioner mot landet nu träder i kraft ökar pressen på regeringen i Teheran – men att inleda nya förhandlin­gar med Washington skulle internt ses som kapitulati­on.

Sedan midnatt till tisdagen gäller USA:S sanktioner mot Iran i praktiken. Och även om sanktioner­na har varit väntade sedan president Donald Trump drog USA ur kärnenergi­avtalet och den ekonomiska effekten redan syns tydligt är besvikelse­n stor i Iran där det politiska läget är spänt.

I helgen bröt våldsamma protester ut på flera håll i Iran där missnöjet är stort över president Hassan Rohani och hans regering. Det handlar dels om missnöje över sanktioner­na och det försämrade ekonomiska läget men även om korruption och Irans inblandnin­g i konflikten i Syrien som kostar enorma summor, enligt Mohammad Fazlhashem­i, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universite­t.

– Rohani gick till val för bara ett år sedan med stora löften om bättre ekonomi och ökad välfärd. Det lilla hopp som många då hade har nu slocknat och folk har förlorat förtroende­t och förhoppnin­gen om att det skulle bli bättre, säger han.

För mindre än en vecka sedan sade USA:S president Donald Trump att han var villig att träffa Rohani utan förhandsvi­llkor, något som utrikesmin­ister Mike Pompeo senare motsade när han gick ut med en lista på krav som Iran måste uppfylla innan ett möte kan ske.

– Det gör det svårt för Rohani att ta utfästelse­n på allvar. Hur ska Iran kunna lita på USA?

DEN HÖGERFALAN­G SOM inom Iran var emot kärnenergi­avtalet har också fått ökat inflytande och från den sidan ses nya förhandlin­gar med USA som kapitulati­on. Och frostigare relationer mellan USA och Iran är svåra att föreställa sig. Nästa steg

 ??  ?? ORO. En kvinna går förbi en väggmålnin­g som föreställe­r medlemmar ur den religiösa frivilligm­ilisen Basij och som solidarite­t mot landets fiender. När USA:S sanktioner nu träder i kraft är många oroliga över konsekvens­erna i Iran. Trump har sagt att den som gör affärer med Iran kommer att hindras från att göra affärer med USA. Irans president val på löften om en bättre ekonomi. Sanktioner­na sätter press på honom.
ORO. En kvinna går förbi en väggmålnin­g som föreställe­r medlemmar ur den religiösa frivilligm­ilisen Basij och som solidarite­t mot landets fiender. När USA:S sanktioner nu träder i kraft är många oroliga över konsekvens­erna i Iran. Trump har sagt att den som gör affärer med Iran kommer att hindras från att göra affärer med USA. Irans president val på löften om en bättre ekonomi. Sanktioner­na sätter press på honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden