Hallands Nyheter

Fånga småkryp i mobilen

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Är det en alien? Nej, en spindel som lagar sitt nät. Med ett extra objektiv på mobilen kommer du trädgården­s minsta invånare inpå livet.

En närbild av en vacker fjäril eller en läskig insekt gläder dina vänner på Instagram lika mycket som en sandstrand eller tjusig utsikt.

MOBILKAMER­ORNA BRUKAR VARA bra på närbilder. Gå riktigt nära motivet och tryck med fingret på skärmen där du vill ha fokus. Blir det inte skarpt måste du kanske backa lite. Finns det inställnin­gar är det symbolen med en blomma du ska använda.

Sätter du en glas- eller plastbit som förstorar framför mobilkamer­an kommer du ännu närmare. Då kan du ta extrema närbilder och upptäcka saker du annars inte lägger märke till.

Har du en lupp eller ett förstoring­sglas hemma kan du testa direkt. Jag tog en lupp som hör till en pincett, tänkt att använda när man plockar ut stickor, och satte fast på mobilen med en klädnypa. Det blev lite suddiga men roliga bilder.

VILL DU SHOPPA så finns det billiga små mobilobjek­tiv att köpa i många hemelektro­nikaffärer. Makro kallas det som gör att du kan ta extrema närbilder.

Det finns dyrare mobilobjek­tiv också. Är du sugen på ett sådant så tänk på att det helst inte ska vara specialgjo­rt för en viss telefonmod­ell. Då passar det kanske inte när du byter mobil.

Om kameratill­behören till mobilen börjar kosta tusenlappa­r är det idé att köpa en kamera i stället.

NÄR DU FOTOGRAFER­AT småkrypen i din omgivning vill du förstås veta vad de heter. Då finns appar och sajter som hjälper dig. På vilkenart.se finns mycket informatio­n, och bilder på olika insekter. Jordbruksv­erket har en app som heter Fjärilar, och en som heter Nyttodjur som har bilder och text om hur insekterna lever. Hittar du inget som stämmer med ditt kryp kan du lägga ut bilden i sociala medier och fråga. Sök på insekter på Facebook och välj grupper så ser du var experterna finns.

Tänk på att objektiv och förstoring­sglas kan orsaka bränder, lägg dem inte i solen.

 ??  ?? PÅ NÄTET. En listig liten spindel har satt upp sitt nät ovanför fågelbadet för att fånga insekter som söker sig till vattnet. Överst till höger ett set med makro-, fisheye- och vidvinkell­ins, 99 kronor på Kjell.com. Därunder ett mer avancerat, Olloclip macro pro för Iphone, 999 kronor på Apple.se. Underst det som jag tog bilden med, en lupp jag hittade i en låda och klämde fast med en klädnypa. Den var gratis.
PÅ NÄTET. En listig liten spindel har satt upp sitt nät ovanför fågelbadet för att fånga insekter som söker sig till vattnet. Överst till höger ett set med makro-, fisheye- och vidvinkell­ins, 99 kronor på Kjell.com. Därunder ett mer avancerat, Olloclip macro pro för Iphone, 999 kronor på Apple.se. Underst det som jag tog bilden med, en lupp jag hittade i en låda och klämde fast med en klädnypa. Den var gratis.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden