Hallands Nyheter

Kalla: Rapporten ställer höga krav

- MARIE CARLSSON/TT

Friidrotta­ren Meraf Bahta riskerar avstängnin­g efter att hon fått tre missar i sin vistelsera­pportering. Systemet har fått kritik från personer inom friidrotte­n, men skidåkaren Charlotte Kalla försvarar metoden. – Det krävs ju ett stort ansvar från oss åkare att sköta det, men jag tycker att det arbetet som görs mot dopning är superbra, säger hon.

Skidstjärn­an Charlotte Kalla blir glad varje gång det knackar på dörren och det visar sig vara ett oannonsera­t dopningste­st.

Det visar att vistelsera­pportering­ssystemet, ett viktigt led i antidopnin­gsarbetet, fungerar.

ATT I FÖRVÄG meddela var man kommer befinna sig under en timme varje dag under kommande tre månader är vardagen för många elitidrott­are.

Men systemet, som just nu är aktuellt med tanke på fallet Meraf Bahta som fått tre missar och därmed misstänks för dopningsbr­ott, har kritiserat­s av såväl förbundska­ptenen i friidrott, Karin Torneklint, och stavhoppar­en Angelica Bengtsson.

Charlotte Kalla, håller med om att det inte är helt enkelt – men är i huvudsak positiv till det.

– Det är ju utmanande, speciellt kanske nu på sommaren när man är lite mer spontan. Det är fint att vi har möjlighete­n att ändra, men man måste ju hela tiden påminna sig själv om att göra det, säger hon. Är systemet krångligt?

– Både ja och nej. Det krävs ju ett stort ansvar från oss åkare att sköta det. Det är höga krav som ställs för att vi ska rapportera dagligen vart vi är. Jag tycker att det är superbra det arbete som görs mot dopning och för att de ska kunna komma och göra oannonsera­de tester krävs ju framförhål­lning. Det har ju ett syfte och det är bra att det funkar lika i alla länder.

KALLA BERÄTTAR ATT hon gjort rapporteri­ngar sedan tiden som junior – då till att börja med för tre gånger i veckan. Det har blivit en vana som hon vuxit in i. Är systemet bra som det är eller skulle du vilja ha någon förändring?

– Ja... det finns alltid detaljer som går att förbättra. Men det är tacksamt att vi har appen, det har underlätta­t att man inte behöver gå in i datorn för att göra ändringar.

 ?? Bild: CARINA JOHANSEN ?? KRÄVER ANSVAR. Charlotte Kalla efter ett rullskidsl­opp i Norge förra veckan.
Bild: CARINA JOHANSEN KRÄVER ANSVAR. Charlotte Kalla efter ett rullskidsl­opp i Norge förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden