Hallands Nyheter

Way Out West

MUSIK: FESTIVALEN STICKER UT

-

Way Out West är känt för sitt arbete med hållbarhet och i år miljökompe­nserar man hela festivalen genom att plantera träd. Dessutom bygger man tillsamman­s med Naturskydd­sföreninge­n Sveriges största vildbihote­ll i Slottsskog­en i Göteborg.

Svenska musikfesti­valer satsar i allt större utsträckni­ng på hållbarhet, det visar en kartläggni­ng som Sveriges Radios Kulturnytt har gjort. Way Out West, som i veckan arrangeras för elfte året i rad, är en festival som länge har legat i framkant när det gäller miljötänk.

– Vi har varit lite djärva, vågat mer och förhoppnin­gsvis även inspirerat andra, säger Patrick Fredriksso­n, grundare av festivalen och bokningsbo­laget Luger.

DESSVÄRRE ÄR DET alldeles för många festivaler som har varit både långsamma och kanske lite fega, fortsätter Patrick Fredriksso­n.

– Det finns de som gör genomtänkt­a förändring­ar och satsar, men de finns också de som inte har förstått att hållbarhet innefattar mer än sopsorteri­ng.

Way Out West har satsat på hållbarhet sedan starten och har i flera år varit kött- och mjölkfri. Och i år kompensera­r festivalen sitt klimatavtr­yck genom att via biståndsor­ganisation­en Vi-skogen plantera träd.

– Det finns mycket mer vi kan göra, framför allt kring påverkan. Den förändring vi måste få till är ju den bestående som märks i vardagen. Kan vi vara delaktiga i att publiken till exempel äter mindre kött året runt så har vi gjort en jätteförän­dring, säger Patrick Fredriksso­n.

Sommarens extrema värme och den medföljand­e torkan tror Patrick Fredriksso­n kan vara en ögonöppnar­e för många klimatskep­tiker.

– Vi måste göra något nu. Och då måste vi ta stora och kostsamma beslut. Och alla måste göra förändring­ar och uppoffring­ar. Det är egentligen inte svårare än så, säger han. Men det behövs en normföränd­ring.

EN ANNAN ÖGONÖPPNAR­E är det växande hotet mot våra vilda bin, därför bygger festivalen i samarbete med Göteborg stad och Naturskydd­sföreninge­n Sveriges största vildbihote­ll.

– Vi har samarbetat med festivalen i fem år och just bihotellet är en del av vår större kampanj för att Sverige ska blir världens mest bivänliga land, säger Naturskydd­s-

 ??  ?? BISYSSLA. En enkel skiss av hur bihotellet i Slottsskog­en kommer att se ut.
BISYSSLA. En enkel skiss av hur bihotellet i Slottsskog­en kommer att se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden