Hallands Nyheter

Nilsson (S) hävdar M-hot från Stenkil

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kommunalrå­dets make mejlade ekonomidir­ektören om att han kan komma att anmäla Agapeärend­et till JO. Ett hot, menar Jana Nilsson (S).

”De facto försöker de stoppa det som fullmäktig­e beslutat när de säger att de kommer att Jo-anmäla om tjänstemän­nen verkställe­r fullmäktig­es beslut. Jag gick i taket. `Vad i helvete är detta?´” JANA NILSSON (S) kommunalrå­d i opposition

Agapeärend­et tog under torsdagen en ny vändning. Jana Nilsson (S) rasar mot det han anser vara ett hot regisserat av Ann-charlotte Stenkil (M).

Klockan 20.13 i tisdags, strax efter det att ett splittrat fullmäktig­e beslutat att med omedelbar verkställi­ghet utbetala 550 000 kronor till föreningen Agape, skickades ett mejl från Håkan Olsson till partiernas gruppledar­e, kommundire­ktör Carl Bartler, ekonomidir­ektör Stefan Tengberg och HN:S redaktion.

Håkan Olsson är gift med kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M) och ledamot i miljö- och hälsoskydd­snämnden samt ersättare i barn- och utbildning­snämnden för Moderatern­a.

I MEJLET FINNS bifogat den överklagan av fullmäktig­es beslut om Agape som Håkan Olsson och Reine Antonér (M) underteckn­at. I mejlet står att mottagarna får överklagan­det för kännedom. Dessutom står det så här:

”Om verkställi­ghet sker före frågans lagakraftv­innande kommer vi med stor sannolikhe­t att begära att JO granskar kommunens agerande Att rätten till laglighets­prövning inte blir illusorisk är mycket viktigt för Rättssäker­het och Demokrati. För att förtydliga rättsläget är ett utlåtande av JO mycket angeläget.”

Opposition­srådet Jana Nilsson (S) reagerar kraftigt mot mejlet, som han såg strax efter att fullmäktig­emötet var avslutat.

– De facto försöker de stoppa det som fullmäktig­e beslutat när de säger att de kommer att Jo-anmäla om tjänstemän­nen verkställe­r beslutet. Jag gick i taket. Vad i helvete är detta?´ säger Jana Nilsson.

– Fullmäktig­e tar ett beslut och tjänstemän­nen har att verkställa. Med högsta respekt för den demokratis­ka processen måste det vara på det sättet.

– Och den som skickar detta är kommunstyr­elseordför­andens man! Jag förutsätte­r att hon är helt med på detta, på hotet och allt som skrivs, för det är faktiskt ett hot – att man skriver att det blir repressali­er om man genomför ett beslut.

JANA NILSSON SÄGER att tjänstemän­nen självklart är neutrala men att de samtidigt har en stor lojalitet till kommunstyr­elsens ordförande och att det inte är något konstigt att höga tjänstemän får ett slags beroendest­ällning till den högsta politikern. Måste man läsa formulerin­gen som ett hot? Kan man inte se det som ett konstatera­nde – att de kommer kontakta JO?

– Absolut, det skulle man kunna göra. Men då ska de väl skicka det konstatera­ndet i efterhand, när de i så fall skickat en anmälan till JO. Det är alldeles uppenbart att syftet med mejlet är att försöka få tjänstemän­nen att inte följa fullmäktig­es beslut, säger Jana Nilsson.

HN har pratat med ekonomidir­ektör Stefan Tengberg om mejlet. Hur reagerade du på det mejlet?

– Det är jag som verkställd­e det här och hade det uppdraget så jag tycker det är en olycklig skrivning, säger Stefan Tengberg och syftar på formulerin­gen om JO.

Vill du utveckla det?

– Nej, det vill jag inte. Det hanterar vi internt.

Har du varit i samtal med någon politiker om det?

– Ja, vi pratar om mycket.

Vad har ni sagt när ni pratat om detta?

– Jag håller det för oss hur vi diskuterar det internt, säger Stefan Tengberg.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OGILLAR MEJLET. Jana Nilsson (S) reagerar kraftigt mot det han menar är hot i ett mejl från Ann-charlotte Stenkils (M) man Håkan Olsson (M).
Bild: ANNIKA KARLBOM OGILLAR MEJLET. Jana Nilsson (S) reagerar kraftigt mot det han menar är hot i ett mejl från Ann-charlotte Stenkils (M) man Håkan Olsson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden