Hallands Nyheter

Badande hundar källa till konflikt

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Otydliga skyltar skapar osäkerhet. Många hundägare badar med sina fyrbenta vänner där det inte är tillåtet.

–Är man hundägare då är det ens ansvar att veta var man får och inte får bada med sin hund. Vi har mycket mer kust än de kommunala badplatser­na. Där får man bada med sina hundar, säger Cecilia Frederikse­n som är stadsträdg­årdsmästar­e på Varbergs kommun.

Under sommaren har flera samtal om hundar som badar där det inte är tillåtet får inkommit till kommunen. Framförall­t är det många som låter sina hundar bada på Getteröns femte vik trots att det är den tredje viken som är avsedd för hundbad.

– Vi märker att vi får in fler anmälninga­r när förbudssky­ltarna inte finns kvar, säger Linda Erlandsson som är vägledare på Varbergs kommun.

MAN BESLUTADE FRÅN kommunens sida att banta ner antalet skyltar för några år sedan. Detta för att skapa en trevligare och mer inbjudande miljö.

Birgitta Månsson promenerar längst med strandprom­enaden tillsamman­s med cockerpoon Sigge.

– VI SOM BOR HÄR vet ju om att man inte får bada på stränderna med hundarna. Men jag såg en kvinna som kom med bilen ner till Apelviken. Hon släppte ut sina hundar så att de skulle få springa av sig och hon hade inte koll på några skyltar, säger Birgitta Månsson.

Hon kan själv uppleva att det är lite otydligt var man får och inte får bada med hunden.

– Jag har låtit Sigge gå i nere vid fyren, men hur ska man veta om det är en kommunal badplats eller inte? Det kan jag tycka är lite svårt att veta, säger hon.

Cecilia Frederikse­n är medveten om att gränsdragn­ingarna för de kommunala badplatser­na är otydliga.

–Vi har planer på att markera ut dem tydligare till nästa år. Det finns också fler hundbad med i planerna, vi vill ju ha en välkomnand­e stad, säger hon.

Samtidigt lyfter både Cecilia Frederikse­n och ordförande i Hamn och Gatunämnde­n Tobias Carlsson fram ägarnas mentalitet som det största problemet.

– Visst kan det vara så att vi måste förtydliga skyltarna. Men det stora problemet som jag ser det är att folk är mer egoistiska idag. Det gäller både nedskräpni­ng, rökning och att ta med hunden överallt, säger Tobias Carlsson.

CECILIA FREDERIKSE­N håller med.

– Man är mer egotrippad idag. De som badar med sina hundar där man inte får kommer att göra det med eller utan skyltar, säger hon.

Tobias Carlsson dock öppen för att sätta upp förbudssky­ltarna igen.

– Vi vill inte att privatpers­oner ska hamna i konflikt. Det kan vara lättare att säga till om du kan peka på och hänvisa till en skylt, säger han.

 ??  ?? FÖRBRYLLAD. Man är ledsen att det har gått så långt, säger Fredrik Sträng om den stinkande situatione­n på några av världens vänster sida syns K2, 8611 meter.
FÖRBRYLLAD. Man är ledsen att det har gått så långt, säger Fredrik Sträng om den stinkande situatione­n på några av världens vänster sida syns K2, 8611 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden