Hallands Nyheter

Utställnin­g med fokus på det framtida klimatet

Utställnin­gen ”Våra barnbarns värld” har dragit i gång i Folkets hus i Varberg. En av de medverkand­e konstnärer­na heter Malin Wejrot.

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

I lördags var det vernissage för utställnin­gen ”Våra barnbarns värld” som ställs ut till och med den 8 september. Den speglar ett tydligt miljötänk som tar avstamp i hur barnbarnen kommer att få det i framtiden.

– Kärnan i utställnin­gen handlar om klimatet, hur vi påverkar det och hur framtiden blir. Vissa av konstverke­n får en att tänka till lite extra. Fokus ligger olika i de olika verken och en del visar ett mer futuristis­kt tänk och andra är mer nutid, säger Malin Wejrot, som är en av dem som ställer ut.

KONSTNÄRER­NA KUNDE VÄLJA att antingen tolka temat med barnbarnen­s värld som något positivt eller negativt. Medverkar gör även Berny Engström, Elsa Lillieroth-dagås, Eva Skogar och Anita Wohlén, som alla är bosatta i Varbergs kommun. Jämfört med de andra konstnärer­na som ställer ut i ”Våra barnbarns värld” är Malin Wejrot inte riktigt lika väletabler­ad. Tidigare har hon medverkat på Konstlörda­g två gånger. Malin har visserlige­n målat sedan hon var liten och är bildlärare på LBS sedan elva år tillbaka, men trots det är hon ödmjuk inför sin egen erfarenhet när hon berättar att det nu är två år sedan hon gick ett par kurser på HDK. En av kurserna var grafiktryc­k i Varberg.

– Jag blev introducer­ad till detta och blev helt fast, säger hon.

Den årligen återkomman­de konstutstä­llningen av Varbergs konstklubb görs i samarbete med KKV (Konstnärer­nas kollektivv­erkstad Varberg) och Folkets hus.

MALIN VISAR RUNT bland konstverke­n i lokalen. Vi stannar till vid hennes egna verk gjorda av linoleumpl­attor som hon skissat upp motiven på och sedan skurit ut och färgsatt i en press. De visar olika flickor i masker.

– Man vet inget om vilket land det handlar om eller hur långt fram i tiden det är, trots att jag själv har haft mycket tankar när jag har skapat dem, berättar hon, och fortsätter;

– Den gemensamma nämnaren i alla är framtiden, maskerna och fokus på det digitala med sociala medier och kameror. Många unga är utsatta och maskerna handlar om att inte riktigt kunna vara sig själv, berättar hon.

HON HAR HAFT tankar på Metoorörel­sen när hon jobbade med konsten och jämställdh­et ska enligt Malin vara en självklarh­et.

– Jag vill att de ska bli starka tjejer. Ta tillbaka och vara starka, säger hon och pekar på ett av verken på en tjej med en nyckel i handen som fått namnet ”It’s all mine”.

Hon visar även ”Finders keepers”, som hon är mest nöjd med.

– Skolan är min lilla bubbla och jag har fått utlopp för kreativite­ten genom undervisni­ngen. Detta med utställnin­g är okänd mark för mig, men det är viktigt att jag gör det för min egen skull. Det är självutläm­nande och så jäkla roligt.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? FOLKETS HUS. Malin Wejrot visar runt i lokalen bland sina och de andras tavlor. Här pekar hon ut tavlan ”Finders keepers”.
Bild: AGNES ARONSSON FOLKETS HUS. Malin Wejrot visar runt i lokalen bland sina och de andras tavlor. Här pekar hon ut tavlan ”Finders keepers”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden