Hallands Nyheter

Företag bör jobba mer ihop

- REBECKA KVINT

Dörren är inte alls stängd för nya företag, hävdar kommunen. Upphandlin­gschefen manar mindre företag att samarbeta mer.

Vägar och ledningar för vatten och avlopp blir kommunens ansvar att sköta – men arbetet med att bygga dem kan lejas ut. Hamn- och gatuförval­tningen är med när kommunens upphandlin­gsavdelnin­g gör det material som företagen har att räkna på när de lämnar anbud.

– Vad som är viktigt för oss är att vi får en anläggning som uppfyller de standardkr­av vi har så vi kan drifta den i evinnerlig tid, säger hamn- och gatuförval­tningens chef Henrik Petzäll.

– Vi måste veta att det finns förmåga och kompetens att utföra jobbet på ett fackmannam­ässigt sätt, fortsätter han.

– Det är egentligen inget problem att släppa in nya företag för någonstans måste man ju börja. Men vi ser gärna att vi arbetar med erfarna företag, för det är troligare att de kommer kunna leva upp till kvaliteten. Det är svårt för oss om vi ska vara något slags plantskola för nya företag, säger Henrik Petzäll.

Laila Eklund är upphandlin­gschef i Varbergs kommun och hon säger att anbudet från NT:S Mark och Fastighets­service AB hade brister. Men lite mer möda bakom anbudet hade företaget kanske klarat sig bättre, menar hon.

Nils Thalin framförde att han har stöd av Deromekonc­ernen i sitt anbud, men det framgick inte tydligt på vilket sätt, anser upphandlin­gsavdelnin­gen.

– Små företag kan gå samman och använda varandras kapacitet. Det önskar jag att företagen förstod bättre. Då får vi in nya aktörer och det är helt underbart. Har man inte själv kapacitete­n så gå ihop med flera – sätt er ned och beskriv tillsamman­s hur ni ska jobba, uppmanar Laila Eklund.

– Vi vill ha in fler småföretag men det kräver ibland att man samarbetar med andra. Det måste finnas lite muskler i en organisati­on som ska fixa sådanda här jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden