Hallands Nyheter

Många ville ta del av Varbergs debutopera

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Det låg spänning i luften när det var dags för premiär av Sommaroper­an ”Enlevering­en ur Seraljen” på Varbergs teater. Och det var många som ville ta del av Opera Warbergs första uppsättnin­g.

– Allt känns bra och jag har kunnat sova ordentligt i natt även om det finns lite fjärilar i magen just nu, säger Andreas Eriksson Hjort, konstnärli­g ledare och dirigent i projektet, när HN träffar honom drygt en timme före premiären.

DET ÄR ANDREAS som har startat föreningen Opera Warberg som nu sätter upp sin första Sommaroper­a. Detta tillsamman­s med Varbergs Kammarkör och nystartade Opera Warbergs Kammarorke­ster.

– Det känns helt fantastisk­t roligt att få vara med om detta och jag tycker att det är ett väldigt fint initiativ av Andreas, säger Gunnar Törnqvist, ordförande i Varbergs Kammarkör.

Även om de flesta på plats är vana operabesök­are säger de alla samma sak. ”Det är första gången vi är på opera i Varberg.”

Så även för Magnus och Anna Lobrant från Kungsbacka som brukar besöka Göteborgso­peran då och då.

– DET SKA bli jättespänn­ande även om inte vi vet så mycket om själva pjäsen i sig. Det får blir en överraskni­ng, säger Anna Lobrant.

Föreställn­ingen är regisserad av Mattias Palm och trots att det nu är upp till bevis efter två års repetition­er är han inte särskilt nervös.

– Jag tycker mest bara att det känns roligt just nu och mitt jobb är i princip över. Det känns nästan lite tungt att luta sig tillbaka efter två år, men det är ju det här vi har jobbat för, säger han. hn.se

 ?? Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS ?? INTE NERVÖSA. Gunnar Törnqvist (till vänster) och Andreas Eriksson Hjort såg fram emot onsdagens premiär.
Bild: CHRISTOPHE­R VALLERIUS INTE NERVÖSA. Gunnar Törnqvist (till vänster) och Andreas Eriksson Hjort såg fram emot onsdagens premiär.
 ??  ?? LUTAR SIG TILLBAKA. Föreställn­ingens regissör Mattias Palm konstatera­de att hans jobb med operan nu är över.
LUTAR SIG TILLBAKA. Föreställn­ingens regissör Mattias Palm konstatera­de att hans jobb med operan nu är över.
 ??  ?? RUTINERADE. Anna och Magnus Lobrant från Kungsbacka är vana operabesök­are.
RUTINERADE. Anna och Magnus Lobrant från Kungsbacka är vana operabesök­are.
 ??  ?? FULLSATT. Det spelas bara tre föreställn­ingar av Sommaroper­an i Varberg och nästan alla biljetter är slut.
FULLSATT. Det spelas bara tre föreställn­ingar av Sommaroper­an i Varberg och nästan alla biljetter är slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden