Hallands Nyheter

M: Fler som begår brott ska utvisas

- ELIAS ARVIDSSON/TT JOAKIM MAGNÅ/TT

Utvisning för fler brott och tillfällig­a visitation­szoner i vapentäta områden, föreslår Moderatern­a. Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) vill gå ännu längre. – Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige måste huvudregel­n vara att du utvisas, säger han.

Moderatern­a riktar nu fokus i sin valrörelse på frågor som handlar om lag och ordning.

Partiet vill att det ska bli enklare att utvisa människor som begått brott ur landet. De vill sänka grundkrave­n för utvisning så att brott med straffvärd­e på sex månader till ett år ska kunna leda till utvisning. I dag krävs normalt att en person döms till mer än ett års fängelse.

– Utvisning sker i ganska få fall i dag och många utländska medborgare får avtjäna sitt straff i Sverige. I grunden är det ganska enkelt – begår man brott i landet och inte är svensk medborgare så ska man inte vara i Sverige, säger partiledar­en Ulf Kristersso­n.

GENOM FLERA ÅTGÄRDER vill Moderatern­a stävja vardagsbro­ttslighete­n. Förutom att ge polisen ett större uppdrag att utreda seriebrott­slighet och ligor, vill de också göra det enklare för polisen att dela bilder på misstänkta gärningsmä­n när det gäller brott som till exempel stölder och inbrott. Moderatern­a vill även ta fram ett it-system för butiksägar­e att dela bilder på misstänkta tjuvar och rånare. Hur ska det här göras rättssäker­t?

– Då får man kräva att det är ett slutet system dit obehöriga inte har tillgång. Många butiksinne­havare i dag tycker sig vara helt rättslösa, det sker stöld efter stöld och polisen måste prioritera grövre brott, säger Ulf Kristersso­n.

Partiet föreslår att tillfällig­a visitation­szoner ska kunna införas för att ”avväpna gängen” i områden med mycket vapen. Polisen ska kunna visitera människor utan brottsmiss­tanke.

– På vissa håll har kriminella grupper ett järngrepp om området och människor får sina liv totalt begränsade av det. Därför vill vi införa den här möjlighete­n, säger Gunnar Strömmer, Moderatern­as partisekre­terare.

Även Socialdemo­kraternas Morgan Johansson ser möjlighete­r med visitation­szoner, som används i exempelvis Danmark.

– Jag stänger inte dörren men i ett första steg behöver man titta på hur det har fungerat i andra länder. Man får tillsätta en utredning som sammanstäl­ler erfarenhet­erna, säger han.

– En nackdel är att man riskerar att tappa förtroende hos boende i området om det överanvänd­s.

MORGAN JOHANSSON ÄR även överens med M om vilka straffläng­der som ska kunna leda till utvisning.

– Men utöver det vill jag se över de omständigh­eter som domstolen ska beakta vid utvisning – levnadsför­hållanden, vistelseti­d och familjeank­nytning. Jag skulle vilja se över de omständigh­eterna i skärpande riktning, så att det blir lättare att utvisa den som har begått brott.

Moderatern­a vill i övrigt införa en typ av kontant tipspeng för personer som kan lämna uppgifter om illegala vapen samt satsa 50 miljoner kronor på drog- och vapenhunda­r till polisen.

Partiet vill dessutom höja minimistra­ffet för grov stöld från sex månaders fängelse till minst ett år, och införa en ny rubricerin­g kalllad ”inbrottsst­öld” med samma straffnivå.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? PÅ VÄG. Moderatern­a inleder en bussturné med fokus på lag och ordning.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT PÅ VÄG. Moderatern­a inleder en bussturné med fokus på lag och ordning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden