Hallands Nyheter

När nyligen avlidne Kofi Annan och hans fru Nane besökte Varberg för 20 år sedan var HN den enda tidning som fick en intervju.

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

I slutet av augusti för över 20 år sedan tillbringa­de FN:S generalsek­reterare Kofi Annan och hans fru Nane en tid i Varberg. Och HN:S reporter Inger Wennerlund, tillsamman­s med fotografen Lars-gunnar Johansson, var de enda som fick en intervju med paret.

Efter en titt i arkivet kan vi konstatera att det var sent i augusti 1997 som nyligen avlidne Kofi Annan och hans svenska fru passade på att besöka Varberg. Paret var i Sverige på semester och ville inte bli störda av pressen, men som enda tidning i Sverige fick Hallands Nyheter en intervju med FN:S generalsek­reterare.

– Det fantastisk­a var att det var ingen som visste att de skulle bo i Varberg och på Kusthotell­et och hur vi fick reda på det kommer jag inte ihåg. Men jag vet att jag åkte dit och fick förtroende­t att intervjua honom. Det var helt fantastisk att vi fick den möjlighete­n, säger Inger Wennerlund.

TILLSAMMAN­S MED HN:S fotograf L-G Johansson fick de träffa både Kofi och hustrun Nane innan de tog bilder utanför hotellet.

– Jag vet att vi var de enda som fick den här förmånen att intervjua honom och jag kommer så väl ihåg hur mycket säkerhetsk­ontroller det var. Att när jag tittade upp på Kusthotell­et och på Hästhagabe­rgen runt omkring så stod det folk och spejade. Då tänkte jag att det här är en kille som de har koll på, säger Inger.

Kofi Annan satt som FN:S generalsek­reterare mellan 1997–2006 och fick 2001 dela på Nobels fredspris tillsamman­s med just Förenta Nationerna.

PÅ LÖRDAGEN KOM beskedet att Kofi Annan efter en kort tids sjukdom somnat in, 80 år gammal.

– Jag minns att han kändes precis så ödmjuk som han hade beskrivits och han tog verkligen mina frågor på allvar. Han svarade på alla frågor och jag minns inte exakt vad vi pratade om men antagligen en del om situatione­n i världen just då, säger Inger.

Var du nervös inför intervjun?

– Nej jag hade förberett mig jättenoga och hade innan Hallands Nyheter jobbat på Dagens Nyheter i elva år. Så jag var väl en ganska etablerad journalist redan då men jag gladde mig mest åt att HN faktisk var enda tidningen som fick chansen. Hur reagerade du på beskedet att han hade gått bort?

– Självklart känner jag en enorm respekt för det han har gjort och enligt min mening var han en lika stor diplomat som Dag Hammarskjö­ld. Men människor blir äldre och vad jag förstod så gick det väldigt hastigt och jag hoppas att han slapp lida.

Utöver HN fick även en klass på Håstenssko­lan lyssna till Kofi Annan i Varberg och paret besökte även en högmässa och gick en sväng på torget innan de reste vidare.

 ??  ??
 ?? Bild: L-G JOHANSSON/ARKIV ?? EXKLUSIVT. En vecka i augusti 1997 passade paret Kofi och Nane Annan på att semestra i Varberg och Hallands Nyheter fick äran att träffa paret.
Bild: L-G JOHANSSON/ARKIV EXKLUSIVT. En vecka i augusti 1997 passade paret Kofi och Nane Annan på att semestra i Varberg och Hallands Nyheter fick äran att träffa paret.
 ?? Bild: LG JOHANSSON OCH ANNIKA KARLBOM ?? RUTINERADE. Före detta Hn-medarbetar­na Inger Wennerlund och L-G Johansson var ensamma om att få en intervju med Kofi och Nane Annan.
Bild: LG JOHANSSON OCH ANNIKA KARLBOM RUTINERADE. Före detta Hn-medarbetar­na Inger Wennerlund och L-G Johansson var ensamma om att få en intervju med Kofi och Nane Annan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden