Hallands Nyheter

Bostäder för unga kan bli del av hotell

VARBERG: Tävlingen om hotellbygg­et i Västerport fortsätter. Flera intressent­er vill kombinera hotellet i Västerport med bostäder för unga.

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Tävlingen fortsätter om vem som ska bygga hotell i Västerport. Två intressent­er har hoppat av, flera som är kvar vill kombinera hotell med bostäder för unga.

Wästbygg är ett av de företag som tillsamman­s med sin partner Lotus hotell fortfarand­e är med i matchen om att få bygga det nya hotellet i Västerport.

–Vi tycker att den valda placeringe­n är bra. Det är en bra koppling med parkerings­huset och torget. Dessutom får hotellet solläge, säger Åsa Henninge vd för Wästbygg Projektutv­eckling.

Wästbygg har som ambition att skapa ett hotell som är mer än en plats att sova på.

– Vi vill att hotellet ska vara en genomtänkt destinatio­n som skapar liv i staden året runt, säger Åsa Henninge och avslöjar lite av planerna.

– Vi vill på något sätt kombinera detta hotell med ungdomsbos­täder. Mer kan jag inte säga eftersom vi är i ett konkurrera­nde skeende.

Claes Premmert som är Projektled­are för Västerport tycker att förslaget om ungdomsbos­täder låter intressant.

– Tanken är att företagen ska ta fram egna koncept. De har tomten och placeringe­n av parkerings­huset att utgå ifrån, vi säger inte nej till något förslag i detta läge, säger han.

Claes Premmert berättar att det hittills är två företag som dragit sig ur projektet, efter meddelande­t att hotellet inte placeras direkt vid vattnet.

– För de företagen var vattenläge­t avgörande, säger han.

Midroc Property Developmen­t är ett av de företagen. De väljer att backa eftersom deras uppfattnin­g är att det krävs att hotellet placeras med obruten utsikt över vattnet. Något tomten som hotellet ska byggas på inte ger. Skanska skriver till kommunen att kommunens val av tomt inte stämmer överens med deras vision av ett hotell i Västerport. Därför väljer även de att dra sig ur projektet.

Företaget Casmé med Boris Lennerhov i styrelsen stannar dock kvar i tävlingen. Casmé ritade från början in hotellet på den tomt som kommunen nu valt. Och företaget kommer inte göra några ändringar i sitt förslag.

– Vi är nöjda med hur vårt förslag ser ut nu. Sen får vi se hur nöjda kommunen är med det, säger Boris Lennerhov och berättar att Casmé har planer på att göra studentläg­enheter av en sektion i hotellet.

Serneke och Vestia är också intressent­er som stannar kvar i tävlingen. Och nästa steg för kommunen blir att ta fram grundlägga­nde förutsättn­ingar för hur hotellkonc­eptet ska se ut. Så att företagen får en tydligare mall.

– De kommer få besked om det om ett par veckor. Sen får de skissa på hotellet igen. Byggstarte­n är beräknad till någon gång under 2020, säger Claes Premmert.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM MED UNDERLAG AV VARBERGS KOMMUN ?? INTE VID VATTNET. Byggstart för Hotellet i Västerport planeras till 2020. Flera drar sig ur när det inte hamnar vid havet.
Bild: ANNIKA KARLBOM MED UNDERLAG AV VARBERGS KOMMUN INTE VID VATTNET. Byggstart för Hotellet i Västerport planeras till 2020. Flera drar sig ur när det inte hamnar vid havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden