Hallands Nyheter

Civilas hjälp räddade skog

KÖINGE: RÄDDNINGST­JÄNSTEN TACKAR ALLMÄNHETE­N –Jag tror att alla människor vill hjälpa till med vad de kan, säger Anders Karlsson. Under de timmar som branden rasade levererade han 135 kubikmeter vatten till Räddningst­jänsten.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

När en skogsbrand bröt ut i närheten av Sibbarp och elden hotade att sprida sig fanns många av traktens boende på plats för att hjälpa till med både vatten och vägvisning.

Vid lunchtid onsdagen den 8 augusti upptäcktes en skogsbrand i Sibbarpstr­akten. Den spred sig mot Köinge. Det gick snabbt, det blåste ordentligt i början och Räddningst­jänsten och inte minst allmänhete­n slet hårt med att begränsa branden.

ANDERS KARLSSON, lantbrukar­e i Köinge, var snabbt på plats med sin vattenfyll­da gödseltank. Han var långtifrån den ende som tog egna initiativ den aktuella dagen. Det intygar bland andra Räddningst­jänstens stabschef Patrik Josefsson som var med i släcknings­arbetet.

– Allmänhete­ns hjälp är ovärderlig för oss. Att branden inte spred sig mer än vad det gjorde beror på flera lyckliga omständigh­eter. Brandflyge­t som drivs av privata krafter var redan uppe och såg tidigt att det var något på gång. Helikopter­n befann sig i närheten och kunde snabbt börja vattenbomd­a. Vi fick hjälp av människor som känner trakten och som följde med oss i bilarna för att visa var vi kunde ta oss fram på. Inte minst fick vi hjälp med vatten, säger Patrik Josefsson. Han är imponerad över de privata initiativ som togs och hur branden kunde begränsas.

Nu planerar Räddningst­jänsten för ett mer organisera­t samarbete med allmänhete­n.

– TILL NÄSTA SOMMAR hoppas vi ha hittat ett system för ur vi ska kommunicer­a bättre och få kontakt med människor i trakten snabbare, säger Patrik Josefsson.

Anders Karlsson som körde i skytteltra­fik med sin gödseltank­under

”Jag tänkte på alla som riskerade att bli hemlösa.” MARIA LARSSON Köinge

hela eftermidda­gen fick reda på att det brann tack vara ett telefonsam­tal från en annan lantbrukar­e.

– Det gick som en budkavle bland lantbrukar­na i trakten.

På grund av den långvariga torkan var Anders Karlsson sedan tidigare beredd på att något skulle kunna hända.

Hans gödseltank stod rengjord och fylld med vatten på gårdsplane­n. På förmiddage­n den 8 augusti hade han varit i väg en stund. När han svängde in på gården fick han telefonsam­talet om branden som härjade en bit bort.

– Det var bara att byta traktor och sticka iväg. Jag tänkte inte något speciellt utan agerade instinktiv­t. Det var inget märkvärdig­t. Jag tror att många hade reagerat likadant i min situation.

HAN LETADE SIG fram mot elden som gav sig till känna med rökluft och rök. Några flammor syntes inte till.

– Jag var framme ungefär en halvtimma efter Räddningst­jänsten. Jag frågade om de behövde vatten och fick ett positivt svar.

Anders Karlsson körde åtta vändor med sin traktor innan faran var över. Då hade han sett åtskilliga frivilliga vara ute för att bekämpa elden på olika sätt.

– MÅNGA CIVILA försökte släcka branden med hjälp av krattor.

I efterhand är Anders Karlsson nöjd med att han satte sitt vardagliga arbete åt sidan och istället erbjöd sina tjänster.

– Om min skog brann hade jag så klart önskat att jag hade fått hjälp. Därför var det självklart för mig att hjälpa till.

Maria Larsson i Köinge var hemma och kunde följa räddningsa­rbetet på andra sidan dalen på avstånd.

– Det var kusligt. Jag tänkte på alla som bor i skogsbryne­t som riskerade att bli hemlösa.

NÄR DRAMATIKEN LAGT sig kände Maria Larsson att hon ville göra något för de privatpers­oner som satsade sin tid och säkerhet för att hjälpa till.

Hon är politiskt aktiv inom Centerpart­iet och såg till att lantbrukar­na Anders Karlsson och Jens Gustafsson, som också hjälpte till med vattenförs­örjningen, blev uppvaktade med en blomma och diplom av kommunstyr­elsen ordförande.

– Det är alltid trevligt med uppskattni­ng och att någon reflektera­r över det man gjort. Men det var inte bara vi två som gjorde insatser. Det var många som kämpade under den eftermidda­gen, säger Anders Karlsson.

 ??  ?? SJÄLVKALRT. Det var självklart för Anders Karlsson i Köinge att hjälpa till när det brann i trakten. Han körde vatten i
SJÄLVKALRT. Det var självklart för Anders Karlsson i Köinge att hjälpa till när det brann i trakten. Han körde vatten i
 ?? Bild: LENA LYXELL ?? sin gödseltank. Sammanlagt blev det 135 kubikmeter. Många frivilliga och en stor styrka från Räddningst­jänsten deltog i släckninge­n.
Bild: LENA LYXELL sin gödseltank. Sammanlagt blev det 135 kubikmeter. Många frivilliga och en stor styrka från Räddningst­jänsten deltog i släckninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden