Hallands Nyheter

Liv räddas på Bettys äng

MÅNGFALD. Artrika marker har bättre förutsättn­ingar att klara påfrestnin­gar som klimatförä­ndringar.

-

LEDARREPOR­TAGE 20/8. Lien är nyslipad. Jag tar ett resolut tag. För den i en rejäl ”svepande rörelse”. Dunk, så sitter den i torvan. Det är frestande att skylla på att vildsvinen har bökat Bettys äng knölig. Men ska sanningen fram är jag inte mycket till lieman.

– Det lite lättare att få tag i gräset när det är grönare, säger Lena Berglund, på länsstyrel­sen Halland.

SOMMARENS TORKA HAR satt sina spår även i Skattagård naturreser­vat. Den lilla ängen, som varje år slås med lie tack vare engagemang från Falkenberg­s Naturskydd­sförening, är lite svårbearbe­tad. Och vi går bet i jakten på den fridlysta nattviolen. Även smörbollen gömmer sig.

– De brukar växa här, särskilt vid kanterna. Men i år har de blommat ut sedan länge, säger Lena Berglund som leder mig runt markerna.

Av Bettys hem återstår bara murar. Lövskogen är på väg att ta över. Det är svårt att tänka sig att det ända in på 90-talet bodde en kvinna här, i ett hus utan el och vatten. Tack vare att hon brukade sin gård på gammaldags vis ända in på 80-talet har hennes marker egenskaper som gjort dem värda att bevaras. Det är därför den biologiskt värdefulla, men svårtillgä­ngliga, ängen slås en sommardag i augusti.

Men slåttern handlar om mer än att värna en unik typ av äng. Kursen i hur man slår med lie handlar också om att föra traditione­ll kunskap vidare.

TORBJÖRN NILSSON VACKRA, välskötta liar med handtag av kohorn skvallrar om hans kompetens. Med van hand har nestorn instruerat Anna Andersson och Åke B Nilsson om hur slipstenen skall dras och lien användas. En vacker kulturgärn­ing i sig.

Själv övergår jag till att räfsa ihop efter dem. Lägga gräset i små fina vålmar. Det är också viktigt arbete, för naturens skull.

Hallands gröna partier vurmar förstås extra starkt för att bevara den biologiska mångfalden. Skälen är givna:

”FÖRLUSTEN AV ARTER, naturtyper och ekosystem är ett av de största miljöprobl­emen i världen idag.” skriver Centerpart­iet

”Forskare larmar om att läget är kritiskt för mångfalden i naturen, och att det är människans fel”, skriver Miljöparti­et .

Den extrema sommaren har blivit en väckarkloc­ka för många. Fler pratar miljöfrågo­r. Naturskydd­sföreninge­n, Världsnatu­rfonden tankesmedj­an Fores, med flera miljömedve­tna organisati­oner ser chansen att påverka. I ett gemensamt utspel i Aftonblade­t efterfråga­de de nyligen klimatpoli­tiskt ledarskap. De efterlyste också konstrukti­vt samarbete över blockgräns­erna.

Som en gest i sådan konstrukti­v anda kan man betrakta Miljöparti­et Hallands inbjudan till Centerpart­iet att på torsdagen samlas till dialog på temat biologisk mångfald.

– Båda inser problemens stora allvar och vill se åtgärder – även om C och MP har lite olika lösningar och syn på respekten för äganderätt. Jag vet att det krävs betande mular för att hålla landskapet öppet och för att bevara våra ängs- och hagmarker. Och då blir det lite märkligt att delar av miljörörel­sen gärna vill ta avstånd från allt kött, säger Harald Lagerstedt, riksdagska­ndidat (C).

JU FÄRRE DE betande djuren blir, desto mer växer igen. Och hävdas inte Bettys äng har skogen snart även tagit över där. Visserlige­n har foderbrist­en gjort att en del gamla betesmarke­r tagits i bruk. Kanske ger det avtryck in länsstyrel­sens pågående inventerin­g av ängs och betesmarke­r i Halland. Annars går utveckling­en tyvärr åt fel håll. Och årets tillfällig­a nödlösning­ar kanske snart lämnas därhän. Om inte fler förstår vikten av att värna det öppna landskapet.

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ?? ARBETSLAG. Åke B Nilsson och Länsstyrel­sens Lena Berglund sliter i värmen.
Bild: MARIA HALDESTEN ARBETSLAG. Åke B Nilsson och Länsstyrel­sens Lena Berglund sliter i värmen.
 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ?? LIEMAN. Torbjörn Nilsson för gammal kunskap vidare.
Bild: MARIA HALDESTEN LIEMAN. Torbjörn Nilsson för gammal kunskap vidare.
 ??  ?? Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se
Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden