Hallands Nyheter

Mästaren överträffa­r allt

-

VARBERG. Skanskas planer för kv. Mästaren vid Drottning Blankas plats (gamla Möbellagre­t och Bois second hand) överträffa­r allt vi hittills sett av förtätning i Varberg.

I en centrumnär­a del av staden tänker man sig enligt fasadritni­ngarna i bygglovsan­sökan, kolosser på åtta våningar. Det är huskroppar som skulle framstå som för stora även i storstäder­nas centrumdel­ar. Här förlitar man sig emellertid på att byggnadsnä­mnden inte har kraft, vilja och kunnande att stå emot, särskilt som Varberg just nu har bostadsbri­st.

Inte nog med det. I kv. Kvarnliden mitt över Östra Långgatan vill en annan byggherre uppföra sex-sjuvånings­hus.

TILLSAMMAN­S KOMMER dessa båda projekt inte bara att föröda denna del av staden (Lilla Berg) med dess ett-trevånings­hus och helt omskapa området. De kommer att kraftigt förändra stadsbilde­n i stort. Inga hänsyn tas till skalan och helheten i Varbergs profil. Ingen tycks beakta helheten.

Ett förtätat höghus här och ett annat där och snart utgör de en stadsmur och ett bälte runt stadskärna­n. Varberg kommer inte att hänga ihop stadsbyggn­adsmässigt och estetiskt.

FÖRTÄTNING BEHÖVS – men med sans och måtta.

Gamla Varberg kommer förstås att fortsatt bevaka hur kommunen/byggnadsnä­mnden hanterar det här. Styrelsen för Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg

 ??  ?? 15/8.
15/8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden