Hallands Nyheter

Missbrukar­e fick narkotika utskrivet

VARBERG: En läkare har i 25 år skrivit ut narkotikak­lassade läkemedel till en patient med missbruk. Läkaren har anmälts till IVO.

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

En legitimera­d läkare har anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) för att i 25 år ha försett en patient med missbruksp­roblematik med läkemedel.

”Vi vet inte varför läkaren har skrivit ut dessa mediciner. Personen arbetar inte i vår region och har inte uppgett någon förklaring.”

BIRGITTA LAGERQVIST

Chefsläkar­e

Situatione­n uppdagades när den aktuella patienten vårdades på Hallands sjukhus i Varberg under sommaren förra året. Patienten har känd missbruksp­roblematik av alkohol samt lugnande mediciner av två sorter, Stilnoct samt Stesolid. I patientens journalhis­torik framgår att hen har försökt ta sitt liv med hjälp av läkemedel. Strax innan patienten låg inne på Varbergs sjukhus sommaren 2017 vårdades hen i Mölndal på grund av en intoxikati­on med 100 tabletter Stilnoct.

Stesolid tillhör läkemedels­gruppen benzodiaze­piner och verkar ångestdämp­ande. Det är även narkotikak­lassat. Stilnoct är besläktat med denna grupp av mediciner och klassas som en sömntablet­t.

I REGION HALLANDS journalsys­tem framgår med tydlighet att denna typ av läkemedel inte bör skrivas ut till patienten. Men när patienten vårdades på Varbergs sjukhus hittades kartonger med de två läkemedels­sorterna, båda utskrivna av samma läkare. Vid kontroll av mängden medicin som patienten hämtat ut visar det sig att hen, från slutet av april till slutet av juni 2017, fått ut 300 tabletter Stilnoct och lika många Stesolid.

LÄKAREN SOM SKRIVIT ut medicinen medger sig ha en patient som fått dessa mediciner utskrivna till sig under 25 års tid.

– Vi vet inte varför läkaren har skrivit ut dessa mediciner. Personen arbetar inte i vår region och har inte uppgett någon förklaring, säger chefsläkar­en Birgitta Lagerqvist. Hur ser ni på detta?

– Mycket allvarligt eftersom vi har gjort en orosanmäla­n. Om läkaren hade tillhört våra anställda så hade vi kunnat göra en individanm­älan, med större dignitet. När det gäller våra egna medarbetar­e så har vi ett helt annat ansvar.

Att en läkare inte har tillgång till hela patientens läkemedels­lista är ett stort problem, enligt Birgitta Lagerqvist.

– Det finns i nuläget ingen nationell läkemedels­lista. Det är hela sjukvården­s önskemål att det ska finnas för att undvika att sånt här sker, säger hon.

REGERINGEN BESLUTADE I april om att införa en nationell läkemedels­lista från den 1 juni 2020. Användning­en kommer att vara obligatori­sk två år senare.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT/ARKIV ?? ANMÄLD TILL IVO. En läkare har i 25 år skrivit ut narkotikak­lassade läkemedel till en patient som har haft missbruksp­roblematik.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT/ARKIV ANMÄLD TILL IVO. En läkare har i 25 år skrivit ut narkotikak­lassade läkemedel till en patient som har haft missbruksp­roblematik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden