Hallands Nyheter

Fabos planer en het potatis

FALKENBERG: ”HÖJDA HYROR OM PRIVATA TAR ÖVER”

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Just nu utreds frågan om kommunala bostadsbol­aget Fabo i Falkenberg ska sälja ut en del av sina lägenheter, till exempel i Skogstorp. Socialdemo­kraterna för in frågan i valrörelse­n med sitt nej till de aktuella planerna.

Socialdemo­kraterna säger nej till att kommunägda Fabo säljer ut lägenheter till privata bolag, och menar även att en upprustnin­g av befintligt bestånd bör gå före nybyggnati­on.

Den här frågan är inte den tydligaste i valrörelse­n, men bubblar under ytan. I vintras blev det känt att den borgerliga majoritete­n i kommunala bostadsbol­aget Fabos styrelse ville pröva frågan om att sälja ut beståndet på Ginstvägen i Skogstorp, ett 60-tal lägenheter.

Motivet var ekonomiskt, att få intäkter när finanserna ansträngs av krav på både stora underhålls­insatser och nyprodukti­on.

FRÅGAN TOGS SEDAN tillbaka av styrelsen för ytterligar­e utredning.

–Men jag är övertygad om att man förbereder ett nytt paket till efter valet med förslag på utförsäljn­ing av bostäder, säger Per Svensson, socialdemo­kratiskt opposition­sråd.

Moderatern­a öppnar till exempel i sitt valprogram för en försäljnin­g: ”Genom att exempelvis sälja delar av Fabos fastighets­bestånd till ansvarsful­la privata aktörer, kan pengar frigöras för att bygga mycket mer.”

– Framförall­t av ekonomiska skäl, inte av ideologisk­a, kan vi tänka oss en försäljnin­g av en del bostäder. Men jag anser att både stat och kommun behöver ha kvar redskap för att ingripa på vissa marknader, säger Moderatern­as förstanamn Michael Svensson.

Därmed alltså sagt att Moderatern­a kan tänka sig en viss utförsäljn­ing, men att man alltjämt vill behålla kommunägda Fabo som en betydande aktör, ”ett redskap”.

– Men att sälja ut på Ginstvägen, där det finns stora lägenheter för barnfamilj­er, kommer att leda till höjda hyror när privata fastighets­ägare tar över, menar Marcelle Farjallah, socialdemo­kratisk kommunpoli­tiker.

FABOS ÄGANDE PÅ Ginstvägen är också viktigt för integratio­nen, menar Socialdemo­kraterna. Det är ett invandrart­ätt område för barnfamilj­er där det behövs ett socialt och bostadspol­itiskt ansvar som kommunala bostadsbol­ag (allmännytt­an) i sina bästa stunder kan axla.

Socialdemo­kraterna anser också att det finns skäl att se över Fabos mål om att bygga 500 nya lägenheter under tioårsperi­oden 2015–2025, eftersom det just nu byggs en hel del även av privata fastighets­ägare.

– Det är osäkert hur stor kön är till just nyproducer­ade lägenheter med förhålland­evis höga hyror. Då är det viktigare att Fabo sköter underhålle­t av de befintliga bostäderna, säger Per Svensson (S).

FABO HAR CIRKA 2 500 hyreslägen­heter i kommunen. Bara i enstaka undantagsf­all kan Socialdemo­kraterna tänka sig att Fabo-lägenheter säljs ut.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? GINSTVÄGEN I SKOGSTORP. Socialdemo­kraterna Per Svensson och Marcelle Farjallah i det bostadsomr­åde som Fabo i våras diskuterad­e för en eventuell utförsäljn­ing. Socialdemo­kraterna säger nej.
Bild: OLA FOLKESSON GINSTVÄGEN I SKOGSTORP. Socialdemo­kraterna Per Svensson och Marcelle Farjallah i det bostadsomr­åde som Fabo i våras diskuterad­e för en eventuell utförsäljn­ing. Socialdemo­kraterna säger nej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden