Hallands Nyheter

Restaurang­er får beröm för bra hygien

HALLAND: FÅ ANMÄLNINGA­R TROTS EXTREMSOMM­AREN

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Miljö och hälsa ger Varberg och Falkenberg beröm. Trots den heta rekordsomm­aren godkänner förvaltnin­gen restaurang­ernas hygien.

Under sommaren har vi gjort runt 100 kontroller i Varberg, både anmälda och oanmälda. Och jag måste säga att det har varit väldigt bra, extremt bra, säger Christer Ekberg som är livsmedels­inspektör på Miljö och hälsoskydd­sförvaltni­ngen i Varberg.

Han tycker att de låga antalet anmälninga­r är förvånande för den typen av klimat som varit i sommar.

– Det har varit många besökare och värmen medför också större risker. Men vi har inte haft något utbrott av matförgift­ning eller liknade, säger han.

Även i Falkenberg har livsmedels­företagen klarat sig bra.

– Det har generellt inte varit mer avvikelser i år jämfört med förra året. Vi har gjort cirka 65 kontroller och det vara bara ett par, tre stycken som vi fick göra återkontro­ller på. Oftast är de väldigt medvetna om när kylar och frysar inte fungerar och har en lösning på gång, säger livsmedels­inspektör Mariana Vang på miljö- och hälsokonto­ret i Falkenberg.

HON BERÄTTAR ATT det man slarvat lite med på restaurang­erna framförall­t är rengöringe­n.

– Denna sommar har de haft extremt många gäster och det har varit svårt med bemanninge­n. Då fuskar man lite där. Men det har inte varit några allvarliga avvikelser utan åtgärdats när vi gjort återkontro­ller, konstatera­r Mariana Vang.

Under event i Varberg har foodtrucks

I hettan kan det vara svårt att hålla maten fräsch. Trots extremvädr­et har Falkenberg­s och Varbergs restaurang­er klarat miljö och hälsokontr­oller utan problem.

varit ett populärt koncept.

–Vi har gjort 35 besök på mobila enheter. En vagn fick anmärk-

ningar, men där ordnande man upp nästan direkt på plats. Vi tog bilder och informerad­e den kommun där vagnen är registrera­d så att de kan göra en uppföljnin­g, säger Christer Ekberg.

JUST MOBILA ENHETER blir oftare kontroller­ade än andra förklarar han. Främst på grund av att de rör sig mellan kommungrän­serna. När Miljö och hälsoskydd­sförvaltni­ngen gör ett anmält, eller oanmält besök, på platser där man säljer livsmedel utgår kontroller­na alltid från livsmedels­lagen. Allt ifrån att livsmedels­företaget är korrekt registrera­t till hygienen i lokalen och att livsmedlet hanteras på ett säkert sätt, kontroller­as under en inspektion.

– Livsmedels­företagarn­a i Varberg är duktiga, Visst kan man hitta konstighet­er, men de senaste åren har det varit rätt så lugnt, säger Christer Ekberg.

Att företagen sköter sig bra har enligt honom en ganska självklar förklaring.

– Regelbundn­a kontroller är jättevikti­gt. Då vet de att vi kan dyka upp, säger han.

 ??  ?? NOGA. Christer Ekberg under en inspektion på restaurang Grappa i Varberg tidigare i år.
NOGA. Christer Ekberg under en inspektion på restaurang Grappa i Varberg tidigare i år.
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ??
Bild: MALIN STRANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden