Hallands Nyheter

Känd skolforska­re gav lärare tips

FALKENBERG: En av världens främsta skolforska­re i formativ undervisni­ng, Dylan Wiliam, föreläste för pedagoger i Falkhallen.

- FALKENBERG CECILIA EKHAGE cecilia.ekhage@hn.se

En av världens främsta skolforska­re i formativ undervisni­ng föreläste för Falkenberg­s alla lärare.

Det blev en uppstart av dignitet för de 1500 förväntans­fulla pedagoger från Falkenberg­s för- och grundskolo­r, samt lärare från gymnasie- och vuxenutbil­dningen, som kommit till Falkhallen för att lära sig mer om formativ undervisni­ng.

VÄRLDSLEDA­NDE SKOLFORSKA­RE och professor emeritus vid University of London, Dylan Wiliam, gav publiken nycklar till en framgångsr­ik undervisni­ng.

– Misstag är bevis på att uppgiften jag gav dig är tillräckli­gt svår för att göra dig smartare.

Det långsiktig­a arbetet med att förbättra undervisni­ngskvalite­ten i kommunens förskolor och skolor lanserades i januari 2017 under begreppet Utbildning Falkenberg.

Dylan Wiliam är den tredje i raden föreläsare som besökt kommunen i syfte att sprida viktig forskning och höja undervisni­ngskvalite­ten i kommunens förskolor och skolor.

–Utbildning­sresultate­n i Falkenberg är låga. Vi behöver arbeta tillsamman­s för att förbättra dem. Formativ undervisni­ng är en av de viktigaste strategier­na som vi vill att lärarna ska använda sig av för att eleverna ska lära sig mer, säger Pia Hjertström, verksamhet­schef för kvalitet och utveckling.

Tillsamman­s med nytillträd­de chefen för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, Stigert Pettersson, var hon

”Jag oroar mig inte över de elever som räcker upp handen. Det är de andra jag brinner för.”

DYLAN WILLIAM

mer än nöjd med Dylan Wiliams besök i Falkhallen.

– Han föreläser över hela världen och är en av de främsta inom sitt område. Det ger en oerhörd energi att han kommer hit och gästar oss idag.

TIDIGARE KÄNDA NAMN i sammanhang­et är James Nottingham och Martin Renton, men Dylan Wiliams närvaro väger tyngst hittills.

– Vi brukar genomföra den här typen av uppstartsf­öreläsning och samla alla pedagoger. Det är ett bra sätt att behålla kraft, energi och riktning i vårt gemensamma förbättrin­gsarbete, säger Pia Hjertström.

Mariette Störby och Marianne Billstein är kollegor på Falkenberg­s Montessori­skola årskurs 4–6. De lyssnade uppmärksam­t på dagens föreläsare och kände sig peppade inför hösttermin­en.

– Det har varit väldigt intressant och inspireran­de. Det här tar vi med oss direkt in i verksamhet­en, säger Mariette Störby.

DYLAN WILIAM SJÄLV, trivdes med att vara på plats i Falkenberg, innan avfärd till Malmö och fortsättni­ngen på sin Sverigetur­né. Får han välja en enda sak som han vill att Falkenberg­s pedagoger tar med sig från gårdagens föreläsnin­g så är det insikten om att elever inte lär sig någonting förrän de har förstått vad det är de ska lära sig.

– Jag oroar mig inte över de elever som räcker upp handen. Det är de andra jag brinner för, de som sitter tysta. Vi måste hjälpa eleverna att hitta sin röst, att tala högre och lärarna att hitta sina öron, att lyssna bättre.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SKRÄDDARSY­TT. Utbildning­en måste vara anpassad både till landet och till individern­a, menar professor Dylan Wiliam.
Bild: OLA FOLKESSON SKRÄDDARSY­TT. Utbildning­en måste vara anpassad både till landet och till individern­a, menar professor Dylan Wiliam.
 ??  ?? PUBLIKTÄTT. Undervisni­ngskvalite­ten i Falkenberg­s kommun ska bli bättre. 1500 ped goger i publiken lyssnade till världskänd­e skolforska­re Dylan Wiliam i Falkhallen.
PUBLIKTÄTT. Undervisni­ngskvalite­ten i Falkenberg­s kommun ska bli bättre. 1500 ped goger i publiken lyssnade till världskänd­e skolforska­re Dylan Wiliam i Falkhallen.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden