Hallands Nyheter

Klimathote­t redan här

VALFRÅGA. Extremsomm­aren har fått fler än de gröna partierna att hålla ton. Men klimatpoli­tiken tar tid. Därför måste krisbereds­kapen trappas upp.

-

LEDARE 21/8. Skogbrände­r och torka – och plötsligt är klimatfråg­an het igen. Det var inte en helt väntad utgång. Så sent som i våras resonerade valforskar­na i andra termer.

– Miljöfråga­n ser inte ut att få något större utrymme inför höstens val. Ibland sker snabba skiften, men det är ovanligt, sade Johan Martinsson, förestånda­re för Som-institutet i en intervju i Svenska Dagbladet den andre maj i år.

NÄR PARTILEDAR­E OCH miljöpolit­iska talesperso­ner drabbade samman i Agenda på söndagskvä­llen var läget ett helt annat. Sommaren 2018 hade blivit en game-changer. Till vissas förtret.

– Man kan inte dra slutsatser av enskilda väderfenom­en, sade Martin Kinnunen, SD:S miljöpolit­iske talesperso­n i Agenda.

Visserlige­n ser även SD utsläppspr­oblemen. Men därifrån till att förstå behovet av egna livsstilsf­örändringa­r, eller politiska krafttag, är steget tydligen långt. Samma enkla universalm­odell för problemlös­ning som präglar mycket av SD:S politik gäller uppenbarli­gen även klimatprob­lemen. Insatserna skall göras någon annanstans, utanför landets gränser.

Nog för att globala problem måste lösas i samverkan, bland annat genom den typ av internatio­nella avtal som SD motsatt sig. Men att agera här och nu handlar om oändligt mer än det Kinnunen kallar ”godhetstän­k”. Det är faktiskt ren självbevar­elsedrift.

VI SVENSKAR MÅSTE räkna med en betydligt mer turbulent framtid än vad forskarna tidigare befarat. Snabba kast mellan värmeböljo­r, orkaner och skyfall är något vi måste räkna med och planera för.

– Tidigare har det varit populärt att tala om att Skandinavi­en kanske till och med kan tjäna på en viss global uppvärmnin­g. Jag tror att vi börjar se ett skifte här, förklarade Johan Rockström, professor i miljöveten­skap, nyligen i DN.

Ironiskt nog var det populär-tesen som Kinnunen valde att upprepa i Agenda. Han talade i termer av att vi skulle ”kunna odla mer om det blir varmare”.

Ett opålitligt väder är dock allt annat än den svenske bondens bäste vän. För att inte tala om opålitliga konsumente­r, som väjer pris framför kvalitet.

FÖR ATT STYRA vårt sätt att handla i matbutiken, men också för att justera obalanser i konkurrens­en, upprepade Miljöparti­et sin idé om en antibiotik­askatt på ”fulkött”. Men ett sådant förslag lär, vilket Centerpart­iets Eu-parlamenta­riker Fredrick Federley tidigare påtalat, svårligen passera Eu-kommission­en. Kampen mot antibiotik­aresistens är en ödesfråga i sig, men måste föras med andra metoder.

Däremot är det riktigt att ekonomiska styrmedel är en del av klimatkamp­en. Att belöna kloka miljöval och att underlätta grön omställnin­g är givna byggstenar i en klimatpoli­tik som får många med sig.

Men ger de utdelning tillräckli­gt fort? Nej. Behovet av bättre klimatanpa­ssning är redan ett faktum. Varberg, Falkenberg, Halland och Sverige måste rusta sig bättre för allt från översvämni­ng till torka.

 ?? Bild: ADAM WRAFTER/SVD/TT ??
Bild: ADAM WRAFTER/SVD/TT
 ?? Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se ??
Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden