Hallands Nyheter

Medlöparna lika skyldiga

- OLLE NYKVIST Praktikant på ledarsidan

Donald Trumps närstående fortsätter att ursäkta hans lögner. Den före detta borgmästar­en i New York, Rudy Giuliani har i en intervju med NBC sagt att sanning inte är sanning – det är någons version av sanning. Tidigare har Giuliani bland annat hävdat att Trump absolut inte har varit i maskopi med Ryssland, och även om han har det så är det inte ett brott.

UTSPELET KOMMER BARA några dagar efter att drygt 300 tidningar slutit upp i gemensam röst mot presidente­n. På ledarplats publicerad­e de texter i protest mot Trumps återkomman­de attacker på nyhetsmedi­a. Inte bara har Trump myntat uttrycket ”fake news” som kommit att etsa sig fast i det samtida politiska medvetande­t. Han har också kallat media för folkets fiende.

Det är på riktigt en farlig hållning som den amerikansk­e presidente­n har intagit under sin mandatperi­od. Det är pressens uppgift att bevaka makthavarn­a och då måste den också åtnjuta allmänhete­ns förtroende. Men Trump har konsekvent försökt att så split mellan presskåren och sin väljarbas. En metod som varit populär med diktatorer genom historien. Att han även uttryckt uppskattni­ng för allsköns auktoritär­a ledare gör inte saken bättre.

Problemet är dock inte bara presidente­ns egna hållning mot den media som bevakar honom. Förutom Rudy Giuliani är det många andra högt uppsatta personer i hans administra­tion som visat sig villiga att backa upp Trump och själva fortsätta angreppen.

DET BÖRJADE REDAN vid presidenti­nstallatio­nen. Trump hävdade han hade den största folksamlin­gen vid en presidenti­nstallatio­n någonsin, vilket tillbakavi­sades av dem som bevakade det. Dåvarande pressekret­erare Sean Spicer försvarade inte bara den nyinsvurna presidente­ns kommentare­r utan sa åt den närvarande pressen att det var den informatio­nen de borde rapportera.

Låt det sjunka in. En representa­nt för makten sa åt journalist­kåren vad de ska skriva.

Kellyanne Conway, Trumps politiska rådgivare, följde några dagar senare upp med att hävda att presidente­n presentera­de ”alternativ­a fakta”, ett uttryck som också präglat samhällsde­batten sedan dess.

En av de publikatio­ner som deltog i torsdagens mediainiti­ativ var Kansastidn­ingen The Topeka Capital-journal, en av de få som under 2016 faktiskt gav Donald Trump sitt stöd på ledarplats. I sin kommentar skriver de att deras deltagande är ett erkännande av att de är del av mediegemen­skapen och att deras medarbetar­e inte är folkets fiender.

PRECIS SOM THE Topeka Capital-journal nu ställer upp för att försvara mediernas nyckelroll i demokratin vore det önskvärt att Trumps medlöpare också vågade ta bladet från munnen. Men det kommer inte att hända så länge de har intresse av att vara kvar på sina jobb. Alla vet att Donald Trump kräver total lojalitet – det är förmodlige­n därför han också hatar de som kritiskt bevakar honom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden