Hallands Nyheter

Krabbfiske­t kvar på bottennivå

- Stefan.nodesjo@hn.se

För dryga tio år sedan vågade halländska krabbfiska­re se en ljusning. Miljoner i utveckling­sbidrag betalades ut från EU och staten och forsknings­projekt genomförde­s. Men lyftet kom aldrig. Den lite udda orsaken är att det finns för mycket krabba.

2005 betalades utveckling­sbidrag i miljonklas­sen ut till Halländsk skaldjursu­tveckling, en intressefö­rening för fiskarna. Pengar som gick till utbildning i ekologisk fiske, att bygga en sumpanlägg­ning i Bua och utveckling av maskiner som rensar krabborna på kött.

VIKING BENGTSSON, talesman för fiskarna och Halländsk skaldjursu­tveckling, menade att pengarna innebar en ljusning. Marknaden som till fyra femtedelar var importerad krabba skulle bli mer svensk. Men verklighet­en ville annat. – Det finns för mycket krabba i dag och det gör att de inte är bra Det lokala krabbestån­det får inte nog föda för att äta sig matiga, säger Viking Bengtsson.

Exakt vad som hänt finns det ingen forskning om. Enligt Mats Ulmestrand, fiskeribio­log på Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil har det inte forskats om krabba sedan 2005.

EN FÖRKLARING ÄR att krabbbestå­nden började öka i Kattegatt på 90-talet samtidigt som torsken, som är krabborna naturliga fiende, minskade kraftigt. 2008 rapportera­des om en krabbkolla­ps i media, bestånden hade ökat så att kvaliteten sjunkit. Möjlighete­rna för fiskarna att få betalt minskade när kunderna fick halvfyllda krabbor.

Utveckling­en av genomlysni­ngsutrustn­ing för att se om krabborna var fyllda hjälpte inte.

– På 20 lådor kanske jag får en låda av riktigt god kvalitet, förklarar Viking Bengtsson.

– Då behöver vi få 45 kronor kilot på fiskeaukti­onen, men kan få betalning på sju–åtta kronor.

Maskinerna som skulle rensa ut köttet var den svenska livsmedels­industrin inte intressera­de av.

Den enda ljuspunkte­n är att hösten fortfarand­e är krabbans tid.

– Om en och en halv månad kan vi leverera bra krabba, ”höstakrabb­a”.

Det är en Nordsjökra­bba som vandrar ner i Kattegatt på hösten. Den har en kvalitet som den lokala krabban inte har. Det fisket kan hålla fram till januari. Hur ska då konsumente­n veta att de får bra krabba?

– De ska köpa certifiera­d krabba, menar Viking Bengtsson.

Genomlyst krabba certifiera­s och garanterar en fylligare upplevelse. Dock till ett högre pris.

Viking Bengtsson ser bara en utväg för den lokala krabban.

– Ett intensivt klofiske. Att plocka klorna och slå ihjäl krabborna. Om det får sköts rätt genom att certifiera båtar för klofiske skulle man kunna minska och förbättra beståndet.

”Det finns för mycket krabba och det gör att de inte är bra.” VIKING BENGTSSON fiskare

STEFAN NODESJÖ

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? DÅLIG KVALITET. Krabbestån­den i Kattegatt är stora men av så dålig kvalitet att det inte lönar sig att fiska dem.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV DÅLIG KVALITET. Krabbestån­den i Kattegatt är stora men av så dålig kvalitet att det inte lönar sig att fiska dem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden