Hallands Nyheter

Fortsatt hetta och torka

-

Sommaren fram till augusti bjöd på fortsatt mycket långvarig värme och torka. Juli blev också en rätt rekordrik månad även om inte ”slakten” var lika brutal som i maj. En månad återstår av kalendermå­naden och vi får se om vi kan summera sommaren 2018 som den varmaste på 260 år. I nuläget toppar sommaren 2002 statistike­n och det är väl inte helt osannolikt att den kvarstanna­r där då augusti hittills bjudit på betydligt svalare väder. Mer om det i nästa krönika.

Håller vi oss enbart till Halland så är det väl främst Varbergs långvariga serie (1879) som fått sig ett par nya rekord. Medeltempe­raturen hamnade för månaden på hela 21,2 grader vilket putsade till det ganska färska rekordet från 2014 med en hel grad.

Maxtempera­turen för dygnet ökade till 33,6 grader den 31, en ökning med 1,1 grader från det gamla rekordet satt 1994. Inte nog med det, även den samlade nederbörde­n för Varberg hamnade på ynka 0,2mm. Detta ”lågvattenm­ärke” tog över rekordet från 1982 på 3,1mm. Lite andra noteringar från Halland är att Ullared noterade 34,1 grader den 31, Halmstad slog nytt medelrekor­d för månaden på 20,6 grader och Nidingen noterades för ett flertal tropiska nätter.

Ytvattente­mperaturen för Västerhave­t steg också följdrikti­gt under denna varma månad och de högsta temperatur­erna uppmättes logiskt i slutet av månaden. Dock nåddes det inte lika höga temperatur­er som ex sommaren 2014 vilket berodde på vindar, strömmar och därmed omblandnin­gen av vattnet.

MÅNGA REKORD SOM SAGT och möjlighete­rna för dessa stärktes ju av de föregående varma maj och juni och fortsatt rätt lika storstilad­e strömninga­r i atmosfären. Debatten går ju hög om detta var väder eller en del av det ”nya klimatet” vi såg. Alltid svårt att svara på just när det gäller månader som årets juli som sticker ut men inte alls som maj. Maj var ett absurdum oavsett om vi räknar med klimatförä­ndringar eller ej. Torka har ju förekommit tidigare i landet men sällan den utbredning som vi sett i år. Och torkan höll/ håller ju även stora delar av nordvästra europeiska kontinente­n där jag personlige­n konstatera­de ett förtorkat höstliknan­de landskap från norra Frankrike hela vägen hem genom Belgien-hollandtys­kland-danmark. Det är alltså inte bara det svenska lantbruket som har det svårt. Teorier om att uppvärmnin­gen av främst Arktis försvagat Jetströmme­n och tillåtet den gå mer i nord-sydlig riktning än mer vanliga väst-ostliga är i verkligen i ropet och har väl en sisådär 10 år i bagaget som vetenskapl­ig förklaring till de mer långvariga väderskeen­den exempelvis norra halvklotet upplever.

GLOBALT SETT HAMNADE månaden som nr 3 av varma julimånade­r med topp 3 som alla infallit de 3 senaste åren. Värme och torka drabbade även andra delar av världen. Nordöstra Kanada och Japan satte nya rekord i värme och Kalifornie­n toppade med 52,8 i Death Valley och hiskeliga 42,2 grader i medeltempe­ratur.

Vad kan vi nu vänta oss av sensommare­n och hösten? Storm och syndaflod? Det går egentligen inte att säga så mycket om trots att solenergi lagrats i havet och den skall ju i någon form avges när lufttemper­aturen faller. Vi har ju redan nu i augusti fått igång nederbörde­n även om den ligger rätt normal och sannolikhe­ten för ökad nederbörd ökar ju med ett varmt Västerhav, då främst i form av kraftiga skurar.

UTBREDDA FRONTREGN har inte riktigt samma mekanism och påverkas inte i lika stor omfattning av det underligga­nde havet. Har vi ”otur” fortsätter det att smyga in högtryck i öster och då blåser vindarna fukten västerut.

Sannolikhe­ten för stormar ökar visserlige­n också med varmare vatten och även ännu mer nu med ett varmt Nordsjön vilket nyligen stormen Johanne visade men det är fler mekanismer inblandade än enbart varmt vatten som underlag. 2014 hade vi väldigt varmt vatten långt in på hösten men inga stormar drabbade Västkusten däremot var det rejält blött och periodvis rekordmilt.

Energi i form av värme är alltid en bra ingrediens för den som vill ha ett dynamiskt väder. Så alla vi som gillar väder kan nog hoppas på en händelseri­k höst men ta som vanligt inget för givet när det gäller vår kära tunna atmosfär…

 ?? Bild: PRIVAT ?? INGET HUNDVÄDER. Däremot badväder för alla som gillar det.
Bild: PRIVAT INGET HUNDVÄDER. Däremot badväder för alla som gillar det.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden