Hallands Nyheter

Dålig skörd ger högre matpriser

SVERIGE: ”EXAKT HUR MÅNGA PROCENT ÄR I DAGSLÄGET OMÖJLIGT ATT SÄGA”

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Sommarens torka beräknas ge den näst lägsta spannmålss­körden under 2000-talet. Dyrare mat lär bli följden, varnar nu bland annat Lantmännen och Livsmedels­företagen.

Nästan en tredjedel (29 procent) sämre än föregående år och 25 procent mindre än den genomsnitt­liga skörden de senaste fem åren. Den beräkninge­n gör nu Jordbruksv­erket när det gäller prognosen för årets spannmålss­körd.

Totalsiffr­an, 4,2 miljoner ton, är marginellt högre än 2006, men i övrigt en av de lägsta på många år som en konsekvens av torkan och värmebölja­n som svepte över hela landet i somras.

JORDBRUKSV­ERKETS PROGNOS ligger nu i linje med Lantmännen­s beräkning tidigare i somras, men Mikael Jeppsson, chef för spannmålse­nheten hos Lantmännen, tror att utfallet kan bli ännu sämre.

– Vi träffar lantbrukar­e varje dag som berättar vilken avkastning de faktiskt har och jag kan känna att 4,2 miljoner ton är i det övre skiktet. Det kan till och med bli lägre, säger han.

Den förväntat låga skörden gör att Sverige från att i vanliga fall vara nettoexpor­tör, av till exempel vete, nu i stället blir nettoimpor­tör och det, menar Mikael Jeppsson, bidrar till prislyftet i form av bland annat transportk­ostnader.

– När det gäller råvarudele­n har priserna redan stigit med 25–30 procent beroende på sädesslag och dyrare råvaror ger ju naturligtv­is dyrare produkter, säger han.

Livsmedels­företagens vd Björn Hellman delar den bilden:

– Vår bedömning är att det här kommer att slå igenom på konsumentp­riserna. Exakt hur många procent är i dagsläget omöjligt att säga. Det kommer vi se under senhösten och vintern, säger han.

En kraftigt minskad spannmålss­körd kan dock påverka även andra former av livsmedel, till exempel kött. Bristen på foder gör att lantbrukar­e tvingas till slakt och ett överskott av svenskt kött kan bli ett faktum.

DET SKULLE KUNNA ge en positiv effekt för konsumente­r i närtid, men åt motsatt håll på längre sikt.

– På lång sikt är jag väldigt orolig. Vi kommer sannolikt behöva slakta många svenska djur och det leder till problem på avel på längre sikt, vilket ger färre djur och i sin tur högre priser, säger Björn Hellman.

– Mina medlemmar är såklart väldigt bekymrade över stigande råvarupris­er och vad det kommer att leda till. Det är inte helt enkelt att få igenom alla prishöjnin­gar.

SOM YTTERLIGAR­E EN konsekvens skulle en ökad slakt även påverka priset på mejeriprod­ukter, som mjölk. En avgörande betydelse får nu utfallet av den tredje skörden av foder vars resultat står klart i september.

– Det ser väldigt olika ut i olika delar av landet och mycket kan ske, men med det sagt är det många ägare som har stora problem, säger Erik Bratthall, presschef för Arla.

– Störst problem har de ekologiska lantbrukar­na, detta beroende på att det ekologiska fodret har blivit så mycket så dyrare.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? TORRT. Höstvete tröskas utanför Vallkärra norr om Lund.
Bild: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV TORRT. Höstvete tröskas utanför Vallkärra norr om Lund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden