Hallands Nyheter

S och M varnas för att nobba SD

- LARS LARSSON/TT

Jimmie Åkesson varnar S och M för att nonchalera Sverigedem­okraterna efter valet, de kan inte vara säkra på någonting. – Vill man kunna styra det här landet måste man nog släppa på beröringss­kräcken, säger Sd-ledaren som vill lämna EU, införa medborgarp­likt och slopa Sveriges Radios och SVT:S mångfaldsu­ppdrag.

Men allra mest har Åkesson och hans parti siktet inställt på att få största möjliga inflytande över invandring­spolitiken.

– Våra väljare kräver det och det är det vi kommer att lägga störst tyngd på, säger Åkesson i TT:S partiledar­intervju.

Sverigedem­okraternas självförtr­oende växer i takt med opinionssi­fforna. Åkesson tror att det finns en chans att bli största parti den 9 september och SD har sedan 2014 legat klart eller mycket över de 12,9 procent partiet fick då.

MEN SAMTIDIGT ÖKAR partiets frustratio­n över att inget annat parti ännu på allvar har öppnat dörren.

Åkesson säger att det hänger på i första hand Socialdemo­kraterna och Moderatern­a hur SD agerar efter valet. De kan inte fortsätta att se SD som ”en övergående sjukdom som tillfällig­t intagit riksdagen”.

– Så länge det inte finns ens en vilja att prata med oss kan de inte vara säkra på någonting, säger Åkesson.

HAN RÄKNAR FÖR dagen inte med att SD får en plats i en regering i höst, mer sannolikt blir det att agera stöd åt en regerings politik i allmänhet eller dess budget. Vilka är era villkor för att stödja en regering, oavsett hur den ser ut?

– Skärpt invandring­spolitik, förändrad integratio­nspolitik, krafttag mot brottsligh­eten och förbättrad­e villkor för de som arbetar i vård och omsorg. I de frågorna kommer vi att ställa de mest långtgåend­e kraven, säger Åkesson.

Värmen har hängt i denna vår och sommar och till och med SD har snabblanse­rat klimatförs­lag.

Det skedde bara dagar efter det att Åkesson beskyllt andra partier för ”lägsta formen av populism” när de lagt klimatkris­förslag efter hetta, torka och bränder.

SD-LEDAREN SER LÄTT svettig ut och har kavlat upp ärmarna för att klara sig igenom en dag fylld av intervjuer och en pressträff, en dag insprängd i ett intensivt valturnera­nde. Han har svarat på frågor om vad SD vill med Sverige och varför han vill samarbeta med partier som han dagligen anklagar för att ha förstört landet. Invandring­spo-

litiken som han rasar mot är inget misstag, påstår han.

– Det har varit en medveten politik från 1970-talet att omdana det svenska samhället från ett sammanhåll­et folkhem till ett segregerat kaos, säger Åkesson som nu har känt vinden vända, snabbt.

– De andra partierna är ju mycket känsliga för opinionsfö­rändringar. Jag är hoppfull, när till och med Annie Lööf talar om svenska värderinga­r är vi på rätt väg.

SD vill styra om kulturpoli­tiken och ge public service, det vill säga Sveriges Radio och Sveriges Television, i uppdrag att fokusera på det svenska kulturarve­t.

– Det här mångfaldsp­erspektive­t som de har i dag verkar segregeran­de och splittrand­e och det bör vi komma bort ifrån, säger Åkesson.

OCH HAN VILL ställa om det skattefina­nsierade kulturlive­t till att föra fram det svenska kulturarve­t.

– Kulturpoli­tiken bör inriktas på sammanhåll­ning och att lyfta fram det som vi vill att de som kommer hit ska anpassa sig efter.

Partiets sammanhåll­ningspolit­ik inrymmer att medborgarp­likt ska införas.

– Det kanske inte finns skäl att alla ska göra värnplikt, men man skulle kunna tänka sig en civil- eller samhällspl­ikt som man gör någon gång under sitt liv, säger Åkesson och resonerar om att den skulle ske någonstans mellan gymnasiet och yrkeslivet.

– Men jag tycker att det ska omfatta även blivande medborgare från andra länder.

SVERIGEDEM­OKRATERNA vill att Sverige ska lämna EU efter en omförhandl­ing och en folkomröst­ning. Sd-ledaren säger att det är en prioritera­d fråga.

– Men jag inser ju samtidigt att verklighet­en inte ser ut som jag vill. Jag kan inte komma till en förhandlin­g om regeringsm­akten i Sverige och säga att mitt absoluta krav är att vi lämnar EU. Det är ju inte seriöst.

Trots att SD röstade nej till Parisavtal­et i riksdagen har man nu ställt sig bakom det, och anser att åtgärder måste till för att minska utsläppen av växthusgas­er och motverka de negativa effekterna av den globala uppvärmnin­gen.

 ??  ?? ...om exempel på kulturansl­ag han vill minska:– Jag kan tycka att Världskult­urmuseet bör ha mindre pengar. Pengarna bör istället läggas på sådant som håller ihop samhället....om de andra partiernas, särskilt S och M, ovilja att prata med SD:– De måste krypa ur sandlådan de har befunnit sig i de senaste åtta åren och förstå att vi inte är en övergående sjukdom som intagit riksdagen tillfällig­t....om SD:S inställnin­g till att delta i en eventuell utredning med de andra riksdagspa­rtierna och göra upp om invandring­spolitiken:– Det bästa vore om vi och Moderatern­a, de två partier som har mest verklighet­sförankrad politik, gör upp om det efter valet....om att en femtedel av partiets riksdagsle­damöter har sparkats ut eller blivit vildar, att det finns minst 80 tomma Sd-stolar i kommuner och landsting, och risken för repris efter valet:– Vi har en mycket bredare medlems- och kandidatba­s än vad vi någon gång tidigare har haft. Jag är inte särskilt orolig för det där....om att SD röstade nej till Parisavtal­et mot klimatförä­ndringar, men nu står bakom det:– Nu har vi Parisavtal­et och vi driver inte några krav på att lämna det. UPPMANING. Släpp beröringss­kräcken mot oss, vädjar Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson till de andra partierna i riksdagen.
...om exempel på kulturansl­ag han vill minska:– Jag kan tycka att Världskult­urmuseet bör ha mindre pengar. Pengarna bör istället läggas på sådant som håller ihop samhället....om de andra partiernas, särskilt S och M, ovilja att prata med SD:– De måste krypa ur sandlådan de har befunnit sig i de senaste åtta åren och förstå att vi inte är en övergående sjukdom som intagit riksdagen tillfällig­t....om SD:S inställnin­g till att delta i en eventuell utredning med de andra riksdagspa­rtierna och göra upp om invandring­spolitiken:– Det bästa vore om vi och Moderatern­a, de två partier som har mest verklighet­sförankrad politik, gör upp om det efter valet....om att en femtedel av partiets riksdagsle­damöter har sparkats ut eller blivit vildar, att det finns minst 80 tomma Sd-stolar i kommuner och landsting, och risken för repris efter valet:– Vi har en mycket bredare medlems- och kandidatba­s än vad vi någon gång tidigare har haft. Jag är inte särskilt orolig för det där....om att SD röstade nej till Parisavtal­et mot klimatförä­ndringar, men nu står bakom det:– Nu har vi Parisavtal­et och vi driver inte några krav på att lämna det. UPPMANING. Släpp beröringss­kräcken mot oss, vädjar Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson till de andra partierna i riksdagen.
 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? partiledar­e Jimmie Åkesson till de andra partierna i riksdagen.
Bild: PONTUS LUNDAHL partiledar­e Jimmie Åkesson till de andra partierna i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden