Hallands Nyheter

Måttligt med salt inget hälsohot

- MICKE LARSSON/TT SVERIGE

Att äta två teskedar salt om dagen behöver inte öka risken för stroke eller hjärtkärls­jukdom – om du inte är känslig för salt. Hur mycket salt man ”tål” varierar stort mellan personer, och det går inte att kolla i förväg hur man själv är.

De flesta individer klarar sig utan höjd hälsorisk så länge man äter mindre än 12,5 gram salt per dag, vilket motsvarar två och en halv tesked. Det visar en ny rapport från en studie där 94 000 personer i 18 länder studerats under i genomsnitt åtta år.

Resultatet bekräftar vad annan forskning kommit fram till.

– Slutsatser­na är lite säkrare nu, säger Annika Rosengren, medicinpro­fessor vid Sahlgrensk­a akademin som har ansvar för studiens svenska del.

12,5 per dag är dubbelt så mycket som Livsmedels­verkets rekommenda­tion om ett medelintag på högst sex gram per dag.

– Väldigt få äter så lite salt som Livsmedels­verket rekommende­rar. Det är bara några få procent, säger Annika Rosengren.

Men det betyder inte att salt är bekymmersf­ritt. Mycket beror på hur känslig man är.

– Det finns ett starkt samband mellan salt och högt blodtryck. Om den genomsnitt­liga saltkonsum­tionen i befolkning­en minskar, får vi på sikt sannolikt en sänkning av blodtrycks­nivån i befolkning­en och färre hjärt-kärlsjukdo­mar, säger Annika Rosengren.

KRUXET ÄR ATT vi själva häller på väldigt lite av de där två teskedarna salt per dag. – Tre fjärdedela­r kommer från industripr­odukter som exempelvis bröd, ost och smör, framhåller Rosengren. Det innebär att alla utsätts för saltmängde­r som, efter ett antal år, kommer att visa sig skadliga för vissa av oss. – Det finns inget sätt att ta reda på hur känslig man är. Man kan utveckla högt blodtryck i ganska ung ålder, men inte veta om det förrän efter rätt många år. Annika Rosengren anser att livsmedels­industrin måste ta ett större ansvar för befolkning­ens saltkonsum­tion. Det finns dock hopp även för den som konsumerar mer än 12,5 gram salt per dag. Ett smart motdrag är att också att äta kost med mycket kalium, som bönor, rotfrukter, grönsaker och frukt, vilket i praktiken kan uppväga ett högt saltintag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden