Hallands Nyheter

Cken på töväder

- CAJSA COLLIN/TT

Men det finns också en annan politisk dimension. Efter flera årtionden isär har de ideologisk­a skillnader­na hos familjemed­lemmarna inte sällan hunnit växa sig stora. Innan resan till Nordkorea uppmanas sydkoreane­rna att undvika samtalsämn­en som kan vara politiskt känsliga. Återföreni­ngarna har också alltid skett på den nordkorean­ska sidan av gränsen.

Den pågående återföreni­ngen är ett resultat av det historiska toppmötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in i april. Men trots stora förhoppnin­gar efter det mötet och det mellan Kim och USA:S president Donald Trump i juni, står de båda länderna fortfarand­e långt ifrån en lösning på den väpnade konflikten som slutade i ett stillestån­dsavtal 1953, tror Jonsson.

– I den svåra frågan, som gäller kärnvapenn­edrustning, har det på många sätt hamnat grus i maskinerie­t mellan Nordkorea och USA. Det speglar även relationer­na mellan Nord och Syd. Jag tycker inte att man ska vara överoptimi­stisk på att få se en snar lösning, säger han.

TILL DE MER positiva tecknen hör att Nordkorea inte har genomfört några kärnvapent­ester under en längre period och även att de två ledarna för en dialog med varandra. Under vinter-os i Sydkorea tidigare i år tävlade också länderna ibland under gemensam flagg.

– Men det är en fråga om vad man gör efteråt. Under årens lopp har det varit så att det som Nord- och Sydkorea kommer överrens om sällan genomförs. Det blir tillfällig­a töväder men inget bestående. * Vid andra världskrig­ets slut intogs Korea dels av Sovjetunio­nen, dels av USA. En skiljelinj­e mellan de sovjetiska trupperna i norr och de amerikansk­a i söder drogs längs den 38:e breddgrade­n. Sovjetunio­nen bildade ett kommunisti­skt system under ledning av Kim Il-sung medan USA inrättade en tillfällig regering av moderata nationalis­ter.

* I augusti 1948 utropades en ny stat i söder: Republiken Korea. Samma månad arrangerad­es val till en folkförsam­ling i norra Korea och 9 september bildades Demokratis­ka folkrepubl­iken Korea.

* Bakgrunden till kriget som rasade 1950–1953 kan hittas i kalla krigets spänningar men också i motsättnin­garna i Korea. Kommunists­taten fick kinesiskt och sovjetiskt stöd medan Sydkorea hade stöd av Usa-ledda Fntrupper.

* I juli 1953 slöts ett stillestån­dsavtal i Panmunjom. Något fredsavtal kom aldrig till stånd och den demilitari­serade zonen längs breddgrade­n utgör alltjämt gräns mellan Nord- och Sydkorea. Kriget krävde minst ett par miljoner människoli­v.

 ?? Bild: LEE JI-EUN YLONHAP/TT ?? skildes från varandra under Koreakrige­t 1950-1953. Under måndagen inleddes en tre dagar lång återföreni­ng.
Bild: LEE JI-EUN YLONHAP/TT skildes från varandra under Koreakrige­t 1950-1953. Under måndagen inleddes en tre dagar lång återföreni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden