Hallands Nyheter

”Min högkänslig­het är en superkraft”

JUBILAREN: KULTUREN FICK PROGRAMLED­AREN TARA ATT HITTA HEM

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Tara Moshizi har många strängar på sin lyra. Hon jobbar som moderator och frilansskr­ibent, föreläser om mångfald och är kulturreda­ktör på Icakuriren. Men först och främst är hon programled­are för Kulturnyhe­terna på Sveriges Television.

– Det roligaste med jobbet är att bevaka kultur- och samhällsre­laterade frågor. Jag lär mig nya saker varje dag. Jag älskar också att känna pulsen när vi sänder live till en miljon tittare. Innan kan jag gå en hel dag och vara nervös, men så fort sändningsl­ampan tänds infinner sig ett lugn och jag blir helt fokuserad på att leverera ett bra program. Jag älskar detta enorma fokus, säger hon.

TIDIGARE HAR TARA Moshizi bland annat skrivit om popmusik och populärkul­tur i Aftonblade­t och Expressen. Hon har även suttit i nöjespanel­en i SVT :s Gomorron Sverige och var bok- och filmtipsar­e i SVT:S Gokväll.

– Både musik och läsning betyder enormt mycket för mig. Under min uppväxt i Mölnlycke sportades det mycket och jag förväntade­s hålla på med bollspel. Men eftersom jag inte har något bollsinne och inte var någon sporttjej kände jag mig utanför. När jag hamnade på kommunala musikskola­n som elvaåring kände jag plötslig att jag hittade hem. Jag spelade i orkestern och fann en fantastisk gemenskap.

UNGEFÄR SAMTIDIGT HITTADE hon till biblioteke­t. Där fann hon tålmodiga biblioteka­rier som hjälpte henne låna så många böcker som hon orkade bära i ryggsäcken. Bland författarn­a som lämnade avtryck var Maria Gripe, vars böcker hon läste i den bruna fåtöljen hemma, och grät.

– Jag älskade att slungas in i sagor och jag levde mig in i berättelse­rna. Jag har inte kommit över bokslukarå­ldern än, säger Tara med ett hjärtligt skratt.

– För varje bok jag läser känner jag mig rikare som människa. Läsning är också en fantastisk avkoppling, eftersom jag kan lägga mitt eget liv åt sidan och leva mig in i någon annans.

Inte sällan har hon en ostbricka bredvid sig under läsningen.

– Ost är en passion i mitt liv. När jag växte upp var ostbricka den enda efterrätt som alla i familjen gillade. När jag reser fyller jag halva resväskan med ostar. Min dröm är att åka till Frankrike på osttur.

Samma passion gäller även jobbet.

– Jag har bestämt mig för att bara gå in i saker som gör mig större som människa. Lust och passion är bland mina viktigaste drivkrafte­r. Jag älskar mitt jobb hysteriskt mycket. Mitt yrke är en stor del av min identitet och mitt liv. Ser du inga risker med det?

– Massor! Jag försummar allt annat och måste lägga band på mig själv för att inte glömma bort det som är viktigast i livet. Jag inbillar mig att jag har blivit bättre på det sedan jag träffade min älskade sambo. Det viktigaste i livet är kärlek, till min familj och till mina medmännisk­or. Jag vill att mitt liv ska bli som en härlig romantisk kärleksfil­m och handla om att älska och bli älskad.

FÖR ATT FÖRSTÅ henne ännu bättre behöver vi känna till hennes kanske mest framträdan­de personligh­etsdrag ända sedan uppväxten:

– Jag är en väldigt känslig person, på gott och ont. Jag blir både lätt kränkt och lätt berörd. Jag kan bli rädd av deckare, men har också lätt för att bli glad och tycka att livet är urfestligt.

Länge kämpade hon mot sin känsliga sida och försökte “vända den rätt”. Alldeles förgäves. För fem år sedan pratade hon med vänner som var likadana och läste om högkänslig­a personer. Det blev en tankeväcka­re.

– Jag insåg att min högkänslig­het inte är ett handikapp utan en superkraft. Genom att acceptera min känsliga sida kan jag utveckla den och underlätta mitt liv. Att kunna läsa av andra människor är bra i direktsänd­ning, men också privat.

TARA MOSHIZI ÄR höggravid och väntar en son i sommarvärm­en. Vad är det viktigaste hon skulle vilja bibringa sonen? * * * Sambo med David Hellberg, blivande son, katten Pixel. * Bor: Lägenhet i Stockholm. * Så firar hon födelsedag­en: ”Jag tar allvarligt på födelsedag­ar och älskar att fylla år. Det är viktigt att fira födelsedag­en så mycket man bara kan, äta tårta och dricka champagne. Till den här födelsedag­en kommer en bebis, vår förstfödde, så jag blir väldigt nöjd med att fira med en bebis, ostbricka och min sambo. Och efter nio alkoholfri­a månader längtar jag efter en riktig grogg.” * Om att fylla 35: ”Jag känner ingen åldersnoja, utan tycker att det är ett privilegiu­m att vara frisk. Dessutom känns 35 jättebra för att det är ett steg närmare att fylla 37, min perfekta ålder. Ungdomligh­eten är i stort sett i behåll och man har även en mognad.” * Bästa sättet att varva ned på sommaren: ”Att bada i havet; jag kommer från Göteborg och vi är besatta av det.” * Så börjar en bra dag: ”Med att vakna till fågelkvitt­er och få äta en riktigt bra frukost tillsamman­s med min sambo. Han är också en vän av långfrukos­tar.”

SVT:S programled­are Tara Moshizi gör ingenting halvhjärta­t. Lust och passion är starka drivkrafte­r i allt från musik och läsning till ostintress­e och jobb. När hon till slut accepterad­e sin högkänslig­het har även den blivit en superkraft.

– Att se på världen med kärleksful­la ögon. Då får man kärlek tillbaka. Jag tror att den enda rikedomen som räknas i slutändan är kärlek, kärlek som man ger sina medmännisk­or.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H ?? KULTURELL. Musik och läsning betydde mycket för Tara Moshizi under uppväxten i Göteborg och hon har inte kommit över bokslukarå­ldern än.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H KULTURELL. Musik och läsning betydde mycket för Tara Moshizi under uppväxten i Göteborg och hon har inte kommit över bokslukarå­ldern än.
 ??  ?? 35 år den 23 augusti. Programled­are i SVT med mera. Familj:
35 år den 23 augusti. Programled­are i SVT med mera. Familj:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden