Hallands Nyheter

”Hagbard och Signe” har snart premiär i Asige

SCEN: SNART PREMIÄR FÖR ”HAGBARD OCH SIGNE”

- AGNES ARONSSON kultur@hn.se

”Hagbard och Signe” spelas i fem föreställn­ingar fram till den 2 september. Handlingen kretsar kring en vikingaby som skaffar sig bundsförva­nter genom att göra hövdingado­ttern Signe till en bricka i ett maktspel med målet att få henne bortgift. När Hagbard kommer till byn blir han och Signe blixtföräl­skade, men Signe är bevakad.

– Det här är en annorlunda genre, vilket är härligt utmanande. Den är väldigt Romeo och Julia, men vi gillar egentligen fars och komik, säger Emelie Svensson, 32.

– Det här är typ en modern klassiker, säger Filip Jerlin, 25.

FLERA VÄLETABLER­ADE skådespela­re, som Jojje Jönsson och Gun Bergström, har roller i föreställn­ingen Hagbard och Signe, men även amatörer medverkar.

Runt 300 personer bor i Asige och en tredjedel av dem är delaktiga i teatern i olika arbetslag. En del står på scen, och andra har hand om exempelvis rekvisita eller mat. Projektet har sammanfört byn.

– Vi allihop har haft jättemycke­t hjälp av varandra. Lagandan är det jag kommer sakna mest när föreställn­ingarna är över, säger Filip, och lägger till;

– Vi har hållit på i snart ett år med det här. I början sågs vi en gång i veckan. De sista veckorna nu innan premiären ses vi varje kväll. Det blir roligare ju närmare det kommer, säger Filip, och Emelie nickar instämmand­e.

Emelie, som nu bor i Krogsered, har modellat och jobbat med teater och dans inom tv, film och reklam under åtta års tid i Italien, England, USA och Australien. Hon har även medverkat i flera av Kålle Gunnarsson­s produktion­er.

EMELIE BLEV TIPSAD om Hagbard och Signe och gjorde en del research om karaktären Signe innan hon kontaktade regissören och fick förfrågan om att spela rollen.

– Jag ville träffa gruppen innan jag tackade ja. Och direkt när jag kom in i bygdegårde­n i Asige så kändes det bra. Alla hade stora leenden på läpparna, säger Emelie.

Filip är från Göteborg och kom in på teaterbana­n när han tog steget och sökte in till Bergslagen­s folkhögsko­la. Efter en tvåårig teaterutbi­ldning fick han jobb på Angeredste­atern i Göteborg och han gästspelad­e även på Teater Sesam. Sedan 2016 har Filip gått på Katrineber­gs folkhögsko­la men gick ut i somras. Det var där han fick nys om rollen som Hagbard.

– Sedan har jag läst genus på högskolan också, och det har ju till viss del med teater att göra – hur man bemöter varandra, säger Filip. Emelie utvecklar resonemang­et. – På 800-talet då den här föreställn­ingen utspelade sig hade kvinnorna inte ens en talan. Min karaktär Signe bevakas ju för att hon inte ska förlora oskulden, säger Emelie.

– Ja, då var ju kvinnorna bara en bricka i spelet mellan männen, säger Filip.

MED BARA NÅGON vecka kvar till premiär ser de den största utmaning i att tolka varför deras karaktärer agerar på ett visst sätt, och de har insett att mycket handlar om tidsandan den utspelar sig i.

Fast Filip är mer nervös över vädret än sin egen prestation.

Föreställn­ingarna spelas utomhus vid Hagbards Galge i Asige, där historien sägs ha utspelats på riktigt. Sedan de fick sina roller har de inte bara jobbat med att öva repliker, stuntövnin­gar och lära sig koreografi. Båda två har även blivit tvungna att spara ut håret.

– Jag gillar kort hår, men nu har det blivit långt och slitet. Jag har inte klippt mig på ett helt år, men dagen efter sista föreställn­ingen ska jag klippa mig, säger Emelie.

– Och jag är besviken att jag inte har fått mer skägg, säger Filip.

Emelie och Filip kände inte varandra innan projektet med Hagbarn och Signe drog igång, men de har nu blivit goda vänner.

– Vi är som två gamla bästisar. Jag hoppas att det syns på scen också. Det finns en tillit på något sätt, berättar Emelie.

Emelie Svensson och Filip Jerlin spelar huvudrolle­rna i föreställn­ingen ”Hagbard och Signe” med premiär den 31 augusti i Asige – en dramatisk historia om kärlek, sorg och död.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? SNART PREMIÄR. Hagbard (Filip Jerlin) och Signe (Emelie Svensson) under repetition­en av en kärlekssce­n vid Hagbards Galge i Asige. Alla scenkläder­na är på plats förutom rätt skor.
Bild: AGNES ARONSSON SNART PREMIÄR. Hagbard (Filip Jerlin) och Signe (Emelie Svensson) under repetition­en av en kärlekssce­n vid Hagbards Galge i Asige. Alla scenkläder­na är på plats förutom rätt skor.
 ??  ?? DUO. Filip Jerlin och Emelie Svensson har blivit goda vänner genom pjäsen.
DUO. Filip Jerlin och Emelie Svensson har blivit goda vänner genom pjäsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden