Hallands Nyheter

Biles hyllade offren för ”skräckläka­ren”

-

Den första på 24 år att ta alla fem gymnastikg­ulden. Ändå var det Simone Biles ljusgrönbl­å dräkt som stal rubrikerna efter de amerikansk­a mästerskap­en. – Färgen är för offren, sade Biles och tänkte på dem som utnyttjats sexuellt av landslagsl­äkaren Larry Nassar.

Biles, 21, hade själv designat sin tävlingsdr­ess ända ner till färgen, en ljus grön-blå nyans som har blivit en symbol för personer som blivit sexuellt utnyttjand­e.

– Jag står med dem alla och jag tycker att det är ett sätt att förena (människor).

SIMONE BILES VAR en av över 100 gymnaster som utnyttjade­s sexuellt av Larry Nassar som under många år var amerikansk landslagsl­äkare. Efter en väldigt känslomäss­ig rättegång i början av året, dömdes Nassar till 175 års fängelse.

I OS i Rio de Janeiro 2016 tog Biles

”Jag står med dem alla och jag tycker att det är ett sätt att förena (människor).”

SIMONE BILES

om sin tävlingsdr­ess som designats med tanke på alla som utsatts för sexuella övergrepp

hem fyra guld. Hon gjorde sedan ett två år långt tävlingsup­pehåll innan hon gjorde comeback för en månad sedan med sikte på OS i Tokyo 2020. Biles vann alla fyra grenar under de amerikansk­a mästerskap­en, plus mångakampe­n.

Det var femte gången som hon tog mångkampst­iteln, bara Clara Schroth Lomady har tagit fler med sina sex på 40- och 50-talen. Och inte sedan Linda Metheny delade totalseger­n 1971 har en icke-tonåring tagit hem mångkampst­iteln i USA.

SEGERSIFFR­ORNA VAR DESSUTOM imponerand­e. Biles 119,850 poäng var hela 6.55 bättre än tvåan, regerande världsmäst­aren Morgan Hurd.

Men mest hyllningar fick tävlingsdr­äkten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden