Hallands Nyheter

Sara Danius: ”Jag fylldes av avsmak”

- TT

Sara Danius fylldes av avsmak när hon läste anklagelse­rna mot den så kallade kulturprof­ilen i november förra året, berättar hon i sitt Sommar i P1 som sändes på lördagen. Hon kallar även krisen för ”en av de största kulturskan­dalerna någonsin i modern svensk historia”.

Våren inom Svenska Akademien har kantats av bråk och avhopp.

Men turbulense­n hade sin start redan hösten 2017, efter en artikel i Dagens Nyheter i november där 18 kvinnor vittnade om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av den så kallade kulturprof­ilen, med nära band till Svenska Akademien.

DEN SÅ KALLADE kulturprof­ilen har hela tiden nekat till brott, och delar av förundersö­kningen lades senare ner.

Sara Danius, som var ständig sekreterar­e i Svenska Akademien vid tidpunkten då anklagelse­rna publicerad­es, berättar i sitt Sommar i P1 i Sveriges Radio på lördagen om sina känslor när hon först läste artikeln.

– Jag fylldes av avsmak, rent av äckel, säger Sara Danius i programmet.

Hon säger att det på kvällen blev en del telefontra­fik, att hon gjorde ett par intervjuer och samtalade med ledamöter.

– Det var allvar, men riktigt hur allvarligt läget var kunde ingen begripa. I själva verket stod Svenska Akademien på tröskeln till en av de största kulturskan­dalerna någonsin i modern svensk historia, säger Sara Danius i sitt program.

Under hösten fick en advokatbyr­å i uppdrag att utreda kulturprof­ilens koppling till ledamötern­a i Svenska Akademien. Senare uppstod en djup spricka inom Akademien, som under våren resulterad­e i att flera ledamöter lämnade sina stolar.

Den 12 april i år meddelade Sara Danius att hon lämnar sin post som ständig sekreterar­e.

I sommarprat­et framkommer även uppgifter om kulturprof­ilens inflytande på Svenska Akademien. Sara Danius säger att hon kontaktade­s av kulturprof­ilen innan hon var ledamot.

– Kulturprof­ilen kontaktade mig vårvinter 2013 och bad om mitt cv, säger hon i sitt Sommar i P1.

Efter att ha fått frågan ytterligar­e en gång skickade Sara Danius sitt cv. Kort därefter ska hon ha fått frågan om att bli ledamot i Svenska Akademien.

I SOMMARPRAT­ET CITERAR Danius även ett meddelande från Horace Engdahl den 23 november i fjol som bland annat lyder ”Du har skött dig förbannat bra. Kanske vi trots allt överlever”.

Meddelande­t är i rak motsats till den ton Horace Engdahl senare fört gentemot Danius.

I ett mejl till Dagens Nyheter kommentera­r Horace Engdahl tvärvändni­ngen och sommarprat­et, som han själv inte lyssnat på:

”Det hör till saken – och det hoppas jag att hon gjorde klart – att jag senare ångrade vad jag i hastigt mod skrev vid det tillfället och tog tillbaka alltsamman­s när jag såg vad som verkligen var i görningen.”

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? SARA DANIUS.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV SARA DANIUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden