Hallands Nyheter

Risk för fler åskoväder i framtiden Maria Backman

Den varma sommaren innebär åska – och mest brukar det åska i Västra Götaland. Men på grund av klimatförä­ndringarna kan antalet blixtnedsl­ag öka i regionen med 50 procent inom åttio år. Räkna dessutom med kraftigare åska – och en förlängd åsksäsong.

- sondag@gp.se

Erik Kjellström, professor i klimatolog­i på SMHI, arbetar bland annat med klimatmode­ller.

– Rent generellt är ett varmare klimat en förutsättn­ing för åska. Våra modeller pekar tydligt på en ökad risk – energin måste omsättas. De forskare som jobbar med kraftiga regnskurar och skyfall har en väldigt tydlig bild av ökad intensitet. Med ett varmare klimat ökar risken för den typen av regnskurar, och därmed risken för åska, berättar han.

Och förutom mer åska, får vi får räkna med att säsongen förlängs.

– Åska kommer inte längre att vara vanlig bara under juli och augusti, utan säsongen förlängs från maj till september. Det kan dessutom tänkas bli kraftigare åska.

för att förutsäga blixtnedsl­ag har tagits fram av forskare vid University of California. Den visar bland annat att för varje grad världen värms upp kan antalet blixtnedsl­ag i USA stiga med tolv procent. Den globala uppvärmnin­gen kan öka antalet blixtnedsl­ag med 50 procent till år 2100, och därigenom orsaka fler skogsbränd­er. Detta förutsatt att koldioxidu­tsläppen fortsätter på oförändrad nivå.

Är den amerikansk­a modellen applicerba­r på Sverige?

– Främst för Västra Götaland, som har likartade förhålland­en, säger Erik Kjellström.

Enligt SMHI har Västra Götaland flest åskdygn i Sverige, lokalt drygt 20.

– Det beror på att området ligger relativt långt söderut i Sverige och är varmt, samtidigt som det är mer fukt i luften i västra delen av landet.

Märker försäkring­sbolagen att antalet åskrelater­ade skador har ökat?

– Förra året var det väldigt få åskskador. 2014 däremot var det många. Någonstans i magen känns det som om det kommer att blixtra på längre fram i sommar, säger Erik Arvidsson, skadeföreb­yggare på Folksam.

LÄNSFÖRSÄK­RINGAR HAR under den senaste tioårsperi­oden årligen fått 5 000–10 000 ersättning­sanspråk från sina kunder om skador efter åska och blixtnedsl­ag. Vanligast är att åskan orsakar elfel och förstör elektronik. Skadorna sker då kraften från blixten via ledningar kommer in i byggnader och når elnätanslu­ten elektronik såsom modem, datorer, TV och olika tillbehör.

Folksam varnar även för att robotgräsk­lippare är särskilt utsatta. I dag utgör de den näst vanligaste skadan vid åska hos bolaget. Andelen skadade robotgräsk­lippare ökade förra året med 75 procent jämfört med 2016. En orsak är att allt fler skaffar robotgräsk­lippare. En annan anledning är att de förvaras utomhus.

– Och ju mer invecklad elektronik de har, desto fler skador, säger Erik Arvidsson. Bästa rådet?

– Det är bara att dra ur kontakten som gäller. Och lägga den minst 50 centimeter från uttaget. Annars kan blixten söka upp den och slå ut den. Din hemförsäkr­ing täcker åskskador, det ingår i basskyddet. Men tänk på att anlita elektriker om du vill åskskydda med koppartråd kring huset och så vidare.

 ??  ?? LJUS PÅ NATTHIMLEN. Klimatförä­ndringarna innebär med stor sannolikhe­t att antalet blixtnedsl­ag kommer att öka framöver. ”Ett varmare klimat ökar risken för åska och kraftiga regnskurar”, säger Erik Kjellström, professor i klimatolog­i på SMHI.
LJUS PÅ NATTHIMLEN. Klimatförä­ndringarna innebär med stor sannolikhe­t att antalet blixtnedsl­ag kommer att öka framöver. ”Ett varmare klimat ökar risken för åska och kraftiga regnskurar”, säger Erik Kjellström, professor i klimatolog­i på SMHI.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden