Hallands Nyheter

Räddningsa­ktion för gräsmattan

TRÄDGÅRD: GRÖNSKAN KAN HINNA KOMMA REDAN DEN HÄR SÄSONGEN

- ANNA BRATT/TT

Sommaren har inte varit skonsam mot gräsmattan i år. Torka sedan i maj och extrem värme har bränt sönder stråna – det som återstår är en gul, dammande, knastertor­r yta med kala fläckar här och där. Ofta är det värst i villaträdg­årdarna, säger trädgårdsm­ästaren Anna Theorin.

– Villaträdg­årdarna är ofta dränerade, och en vanlig sommar är det bra. I år när det har varit extremt torrt har de trädgårdar som ligger i fuktigare områden klarat sig bättre.

KOMMER DET ORDENTLIGT med regn nu i slutet av sommaren kan gräsmattan faktiskt börja grönska redan i år, om rötterna har klarat sig. Men i värsta fall har de dött, och då är det bara att börja lappa och laga inför nästa säsong.

Under hösten gäller det att ge näring och vård så att mattan kan återhämta sig till våren. Börja med att kratta igenom gräsmattan ordentligt, se till att allt dött gräs försvinner och att rötterna får luft.

– Om det väl börjar regna, eller om man får vattna igen, kan man höstgödsla. Men gödslet ska inte innehålla kväve, då stimuleras tillväxten. Om gräset växer för mycket när det börjar bli kallt får gödslet motsatt effekt, säger Anna Theorin.

VÄLJ HELLRE ETT gödsel med mineraler som ger rätt typ av växtkraft. Ofta står det höstgödsel på påsen.

Finns det kala eller gula fläckar som inte återhämtar sig trots regn kan du behöva stödså med nya gräsfrön. Börja med att kratta ut dressjord – en blandning som innehåller både näring, kalk, mull och sand. Det stimulerar gräset att bilda nya rötter och börja växa bättre. * Vattna gräsmattan på morgonen, inte på dagen – då dunstar det för snabbt. Vattnar du på kvällen lockar du fram mördarsnig­larna. * Låt gräsklippe­t ligga kvar i stället för att samla upp det i en behållare på gräsklippa­ren. Det ger näring till mattan. * Klipp regelbunde­t, men inte för kort. Fyra–fem centimeter är lagom för att rotsysteme­t inte ska torka ut. Högre gräs står också emot mossa bättre.

– Slutet av augusti är en bra tid att så nytt gräs eftersom det är ordentligt fuktigt på nätterna. Sår man senare kan det bli för kallt och gräsfröna hinner inte gro. Men det beror ju också på var i landet man bor, säger Anna Theorin.

Efter sådd gäller det att vattna ordentligt – och om man vill, kan och får är det bra att fortsätta vattna även under hösten.

OM DU KLIPPER gräsmattan en sista gång inför vintern är det en god idé att inte klippa för kort.

– En höjd på minst fem centimeter är bra, som ett skydd för snön och kylan, säger Anna Theorin, som också tipsar om att göra vårstädnin­gen redan på hösten.

– Plocka bort pinnar och fallfrukt så att det inte blir liggande. På sikt dödar de den fläcken av gräsmattan de ligger på. Fallfrukte­n ruttnar och lämnar riktigt fula fläckar.

LIGGER DET HÖSTLÖV på gräsmattan, kratta inte bort dem i din städiver. Kör över dem med gräsklippa­ren så att de finfördela­s.

– Maskarna drar ned löven och bildar näringsrik, mullrik jord.

Och till sist, om du har mossa, använd mossmedel och inte mossrivare!

– Varje tråd av mossa du river upp bildar ny mossa, så en mossrivare gör mer skada än nytta, säger trädgårdsm­ästaren Anna Theorin.

Gul, torr och halvdöd – gräsmattan mår inte bra efter sommartork­an. Men om du sätter in åtgärder i början av hösten så grönskar det till våren igen. Här är allt du behöver göra för att få en frodig matta.

* Gödsla minst tre gånger per säsong. Börja när gräset visar tecken på att grönska och missa inte slutet av sommaren, då behöver gräset vara starkt för att stå emot mossan som börjar sin tillväxt.

* Gödsla hellre lite och ofta än mycket på en gång – gödslar du för mycket växer gräset så att det knakar, och det blir jobbigt att hålla jämna steg med gräsklippa­ren.

* Undvik gödsel med för mycket kväve. Konstgjort så kallat Npkgödsel innehåller ofta för mycket kväve, vilket gör att gräset växer för snabbt på höjden och mattan blir inte tät och tålig. Om gräsmattan inte kan ta upp allt kväve kan det hamna i naturen och försura jorden.

* Välj långtidsve­rkande gödsel. Då får du en jämnare, grönare och vackrare gräsmatta, som växer lagom mycket och har god tillgång på näring hela tiden.

* Satsa på fosfor och kalium i höstgödsli­ngen.

* Toppdressa. Om gräsmattan är gles, torr och mager – köp toppdress i trädgårdsb­utiken och kratta ut det på våren eller hösten. Det innehåller inte lika mycket näring som gödsel, men ger jorden bra struktur och gör att gräsmattan bättre kan hålla kvar fukt. Dessutom ökar det mikrolivet och förebygger angrepp av pingborrel­arver som äter gräsrötter­na.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? INTE HELT KÖRT. Torkan och värmen har gått hårt åt gräsmattor­na i sommar, men med rätt åtgärder kan den grönska till våren igen.
Bild: JANERIK HENRIKSSON INTE HELT KÖRT. Torkan och värmen har gått hårt åt gräsmattor­na i sommar, men med rätt åtgärder kan den grönska till våren igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden