Hallands Nyheter

M-politiker slutar efter avslöjande­n

FALKENBERG: Den halländske riksdagsma­nnen Michael Svensson (M) meddelade i går kväll att han lämnar politiken. Beslutet tog han efter Aftonblade­ts artiklar, som avslöjande hans oriktiga reseräknin­gar.

- LENA LYXELL HÅKAN BERGSTRÖM

Vid ett möte på tisdagskvä­llen med kretsstyre­lsen och den tilltänkta kommande fullmäktig­egruppen gav Michael Svensson beskedet att han drar sig tillbaka. Anledninge­n är de avslöjande­n som Aftonblade­t publicerad­e under tisdagen som visade att Michael Svensson bland annat plockat ut reseersätt­ningar från riksdagen för resor han gjort i Sverige när han bevisligen befunnit sig utomlands.

– Jag har kommit fram till att jag gör mer skada än nytta för mitt parti som jag varit medlem i sedan 1970-talet, säger Michael Svensson kort efter det att mötet i partilokal­en i Falkenberg är avslutat.

– JAG GÅR MED rak rygg. Jag har rättat till mina fel och har inget att skämmas för.

Kommunråde­t Claës L Ljung var en av de cirka 20 moderater som deltog på tisdagskvä­llens möte. Han är nöjd med utgången.

– Det var det enda raka. Jag sa till Michael att jag tyckte att han tagit ett modigt och korrekt beslut. Det ska han ha en eloge för, tycker jag, säger Claes L Ljung.

Moderatern­as valberedni­ng har kallat till ett möte i kväll, onsdag för de 13 översta namnet på listan till kommunvale­t. Valsedlarn­a är redan klara och valutgånge­n kommer inte att påverkas på annat sätt än att eventuella kryss på Michael Svensson blir ogiltiga.

Bakgrunden till att Michael Svensson inte längre står kvar på Moderatern­as listor, han toppade bland annat Moderatern­as lista till kommunvale­t i Falkenberg, är en granskning som Aftonblade­t gjort av riksdagsle­damöternas reseräknin­gar. Där avslöjades att Michael Svensson redovisat och plockat ut ersättning från riksdagen för bilresor i Sverige – när han bevisligen befunnit sig utomlands. Enligt Aftonblade­t rör det sig om resor för 20000 kronor som skattebeta­larna har fått stå för, utan att de rimligen kan ha skett just då. Dels eftersom han varit utomlands, dels för att han i ett par fall tycks ha varit i Falkenberg när han uppgett resa till Stockholm.

–RESOR FÖR 4000 kronor har jag helt tagit bort och jag ska inte ha ersättning för dem. Det rör resor som jag har planerat men som sedan inte blivit av. I övrigt rör det sig om resor för 10 000 kronor där jag angett fel datum, vilket nu är korrigerat, säger Michael Svensson. Men hur kan detta ha skett? – Jag har helt enkelt varit slarvig när jag i många fall långt i efterhand har redovisat mina bilresor.

Totalt har jag rest för 700 000 kronor, både med bil och på annat sätt, under den här mandatperi­oden, så det är en väldigt liten del som är fel, säger Michael Svensson.

ATT HAN ÄR den som reser bil mest

i tjänsten av alla riksdagsle­damöter – för 378 000 kronor sedan 2014, enligt Aftonblade­t – förklarar han bland annat med att han varken plockat ut årskort på flyg eller tåg från riksdagen, utan att han valt att köra bil till stor del.

Michael Svensson lät dessutom bli att betala för flickvänne­ns besök i Almedalen vid minst två tillfällen. Det visar Aftonblade­ts granskning. Han hyrde en lägenhet tillsamman­s med en annan riksdagsle­damot. När flickvänne­n kom på besök fick hon bo i lägenheten.

– Jag har förklarat detta för Riksdagsfö­rvaltninge­n och har bett att få återkomma när jag kollat på Facebook vilka datum det gäller. Det kommer att göras avdrag på mitt nästa arvode.

– Ärligt talat, jag borde ha vetat att jag skulle ha redovisat detta. Men jag missade det.

Mikaela Waltersson, förbundsor­dförande för Moderatern­a i Halland hade två samtal med Michael Svensson under gårdagen och hon var även med på mötet i Falkenberg.

– Mikael har tagit sitt ställnings­tagande med tanke på partiet. Det tycker jag är klokt.

– Om det ligger sanning i det som står i artiklarna så är det allvarligt. Det är inte så vi hanterar den typen av frågor i vårt parti, säger Mikaela Waltersson.

Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen, kommentera­de avslöjande­na om Michael Svenssons reseräknin­gar.

– Politik är en förtroende­bransch. Självklart är det viktigt att alla riksdagsle­damöter följer de regler som gäller för resor och ersättning­ar, säger Tobias Billström.

– Det första och viktigaste är naturligtv­is att utbetalnin­gar som gjorts på felaktiga grunder måste betalas tillbaka. Rimligen bör en sådan genomlysni­ng ske i samverkan med Riksdagsfö­rvaltninge­n.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? LÄMNAR. Efter tisdagskvä­llens möte i partilokal­en på Rörbecksga­tan meddelade Michael Svensson att han lämnar politiken.
Bild: LENA LYXELL LÄMNAR. Efter tisdagskvä­llens möte i partilokal­en på Rörbecksga­tan meddelade Michael Svensson att han lämnar politiken.
 ??  ?? LÄMNAR POLITIKEN. ”Jag går med rak rygg. Jag har rättat till mina fel och har inget att skämmas för”, säger Michael Svensson. Under tisdagen meddelade han att han inte ställer upp i valet efter avslö-
LÄMNAR POLITIKEN. ”Jag går med rak rygg. Jag har rättat till mina fel och har inget att skämmas för”, säger Michael Svensson. Under tisdagen meddelade han att han inte ställer upp i valet efter avslö-
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? janden om felaktiga reseräknin­gar.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV janden om felaktiga reseräknin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden