Hallands Nyheter

Ingela Holm, med smak för Halland, har jobbat med böcker om hälsa och livsstil i många år.

Ingela Holm kan ta tillvara på idéer i alla slags sammanhang. Det har lett till 250 böcker med mer eller mindre kända personer där merparten berättar om hälsa och mat.

-

”Det var när mitt barnbarn Lisen fick diabetes typ 1 för tre år sedan idén om boken kom.”

Ingela Holm tar emot i familjens sommarstäl­le i Bua. Nedanför ligger havet blankt i duggande regn. Hon har bråttom. I rummet finns böcker lite varstans och hon glad och stolt över dem alla.

– Jag har gett ut många böcker om mat och hälsa. Det viktiga med dem är att de innehåller något mer än bara recept, säger hon.

Senaste tillskotte­t är en kokbok med professor Mailis Hellénius som forskar och undervisar om livsstil och hälsa både i Sverige och internatio­nellt. Boken är en uppföljnin­g av en tidigare prisbelöna­d bok och innehåller hundra recept med medelhavsm­at som främjar hälsan. Mai-lis Héllenius är professor vid Karolinska institutet och överläkare på Karolinska Universite­tssjukhuse­t.

INGELA HOLM TYCKER att de böcker hon arbetar med ska göra skillnad:

– Jag började arbeta med böcker för 22 år sedan och har knutit många kontakter med intressant­a och kända personer som Börje Salming, Ernst Kirchsteig­er och Maria Montazami. De har fått bjuda på sina recept och har det gemensamt att de är kunniga och intressera­de av mat och hälsa.

Ingela har alltid tidigt snappat upp trender, behov som folk knappt själva känt till att de haft. Innan hon arbetade med böcker drev hon ett företag som tillverkad­e amnings-behåar.

– När jag låg på BB märkte jag att de tråkiga men bra bh:arna försvann. De nyblivna mammorna behöll dem när de åkte hem, eftersom behåarna ju inte gick att köpa. Så jag lät sy upp snygga amningsbeh­åar med rosor och annat och sålde. Det gick bra.

Men så träffade Ingela sin amerikansk­a syssling Jane Tierney som är kock och mycket duktig på mat.

– Vi bestämde att vi skulle göra boken ”Amerikas bästa pajer” och jag tog kontakt med Ica Bokförlag och berättade om idén.

FÖRLAGSCHE­FEN nappade direkt och tyckte tydligen att resultatet var så lyckat att han efter ett par år erbjöd Ingela jobb.

– Jätterolig­t, jag har varit mycket inriktad på mat och hälsa och haft många idéer som fört mig runt om i världen och Sverige. En del av idéerna har jag fått genom min anknytning till Halland, jag har varit sommarboen­de i Bua sedan 45 år. Bland annat har jag arbetat med odlaren Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt i halländska Slöinge, resultatet blev den prisbelönt­a vegetarisk­a kokboken ”Grön Magi”. Några andra böcker med Hallandsko­ppling är ”Smak av Halland”, ”50 härliga vandringar i Halland”, och ”Sveriges Bästa Pizza”.

Ingela stannade kvar när Ica Bokförlag blev uppköpt av Massolit Förlag men slutade och startade 2016 familjeför­etaget Holm & Holm Books som hittills producerat tre böcker. Samtliga med livsstil och hälsa i fokus.

FÖRSTA OCH TREDJE boken är livsstilsb­öcker med professor Mai-lis Hellénius som vänder sig till alla, medan den andra boken är lite speciell.

– Det var när mitt barnbarn Lisen fick diabetes typ 1 för tre år sedan idén om boken kom. Hennes mamma Karolina, som är som jag, tyckte att det var svårt att få tag på en bra samlad informatio­n så hon bestämde sig för att skriva en bok.

INGELA ORGANISERA­DE upp arbetet med boken. Även maken Pelle, som i många år arbetat inom reklambran­schen, hjälpte till.

– Det har varit en av de roligaste och en av de jobbigaste böckerna att göra. Boken har blivit ett hjärteproj­ekt för hela familjen och det var ovanligt lätt att få med andra i projektet. Min dotter, som är både maka och mamma till typ 1-diabetiker, skrev boken tillsamman­s med journalist­en Lotta Skoglund och de samarbetad­e med Karolinska Universite­tssjukhuse­t.

 ??  ??
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? KOM TILL HJÄLP. När Lisen, elva år, fick diagnosen typ 1-diabetes för tre år sedan tyckte hennes mamma Karolina Jansson att det saknades bra samlad informatio­n. Det var startskott­et för en ny bok. Från vänster: Pelle och Ingela Holm, Lise och Karolina Jansson.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON KOM TILL HJÄLP. När Lisen, elva år, fick diagnosen typ 1-diabetes för tre år sedan tyckte hennes mamma Karolina Jansson att det saknades bra samlad informatio­n. Det var startskott­et för en ny bok. Från vänster: Pelle och Ingela Holm, Lise och Karolina Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden