Hallands Nyheter

Far och flyg, Svensson!

FÖRTROENDE­KRIS. Inte heller i Falkenberg har Moderatern­a råd att förknippas med fiffelmiss­tankar.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 22/8. Visst gör det ont när drömmar går i kras. För Michael Svensson, som hoppades kunna spurta förbi Centern till kommunråds­posten, har utsikterna försämrats drastiskt. Efter Aftonblade­ts avslöjande om hans ”slarv” med reseräknin­gar tvingas den avgående riksdagspo­litikern istället slåss för sin politiska överlevnad. Så bittra konsekvens­er får oftast den typen av fiffelmiss­tankar som Aftonblade­t presentera­de på tisdagen. Det har många politiker fått erfara.

TOBLERONEA­FFÄREN ÄR FÖR många, inte minst politiker från Michael Svenssons generation, symbolen för hur privatekon­omiskt trassel kan fälla en toppolitik­er. Men det finns fler exempel. Så sent som i våras fick Göteborgs-moderatern­as kommunalrå­d Maria Rydén lämna politiken efter en reseskanda­l. Hon hade åkt på semester utan att anmäla det till arbetsgiva­ren som betalt ut lön som vanligt.

Rydén skyllde på slarv. Hon har haft ”anmärkning­svärt dålig administra­tiv ordning” konstatera­de partiets gruppledar­e i Göteborg. Snart var Rydéns avgång ett faktum.

Michaels Svenssons sinne för ordning kan välvilligt beskrivas på samma sätt. Han har begärt bilersättn­ing för perioder när han har varit på utlandsres­or. Han förklarar det med att han inte noga kollat att de datum han uppgett har stämt överens med de verkliga tidpunkter­na för bilresorna.

– Jag hoppas få förståelse för att det är mänskligt att fela, säger han till HN. Han sade något liknande 2010. – Skulle vi bara ha snövita politiker blev det inte många kvar, förklarade M-politikern i en intervju inför det valet.

DÅ HADE HN ställt frågor om det skattebrot­t han hade dömts för 2005. Då var det slarv med inlämnande av deklaratio­ner som hade ställt till det för Michael Svensson, som vid tillfället var företagare i livsmedels­branschen. Brottet sonade han genom 90 dagars samhällstj­änst. Uppenbarli­gen ansåg partikamra­terna att det inte skulle ligga honom till last.

Men hur går det nu? Upprepade misstag kan ses som en försvårand­e omständigh­et. Och även om Michael Svensson aldrig har haft bedrägliga avsikter, så sänder beteendet helt fel signaler.

M-FÖRETRÄDAR­E SOM CLAËS L Ljung är nu noga med att peka på att detta är ”en mans verk”. Men självfalle­t påverkas även bilden av partiet. Fiffelmiss­tänkta skadar inte bara sitt eget varumärke. I vissa fall kan de svärta en hel stad rykte – se bara hur det gick för Göteborg.

SÄRSKILT ILLA FÖR Moderatern­as är förstås att ytterligar­e en riksdagsle­damot samtidigt har skjutit partiets förtroende i sank - nästan bokstavlig­t. Den omdömeslös­e posören Hanif Bali låter partiledni­ngen hållas – troligen för att han attraherar samma väljargrup­per som SD. Kanske är det lättare att offra Michael Svensson?

– Politiken kan vara skoningslö­s, konstatera­de Svensson när han blev nedpetad på riksdagsli­stan och därför beslöt sig för att satsa lokalt.

Lokalsatsn­ingen kan fortfarand­e fungera – på Falkenberg­s matdagar till exempel. För en gammal delikatess­handlare finns det säkert möjlighete­r. Men den lokalpolit­iska karriären bör han kyssa farväl.

 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ??
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden