Hallands Nyheter

Naivt om mc-klubbarna

- OLLE NYKVIST Praktikant på ledarsidan

Det finns ingenting gulligt med organisera­d brottsligh­et. Under årets upplaga av Wheels & Wings i Falkenberg observerad­es en Hells Angels-flagga. Dessutom såldes det supportklä­der till förmån för organisati­onens fond för fängslade medlemmar.

Under de senaste åren har frågan om kriminalit­et och gängbrotts­lighet främst kommit att handla om ungdomar i förortsomr­åden. Inte nödvändigt­vis oförtjänt. Det finns uppenbarli­gen problem i dessa områden vilket de återkomman­de bilbränder­na vittnar om. Men det är viktigt att komma ihåg att organisera­d brottsligh­et inte är något nytt och att de ”gamla” organisati­onerna inte har försvunnit.

WHEELS & WINGS ordförande Veronica Carlberg säger att hon inte ser något problem med att Mc-gäng som Hells Angels besöker arrangeman­get med västar på. Då kan det vara på plats att påminna om vad det är för typ av klubbar vi pratar om.

Hells Angels är en så kallad enprocentk­lubb. Det vill säga en motorcykel­klubb vars medlemmar ägnar sig åt brottslig verksamhet. Klubben har bland annat varit inblandad i utpressnin­g, narkotika- och vapensmugg­ling, samt mord.

När TV4:S Kalla fakta 2012 granskade organisati­onen i Sverige fann de att Hells Angelsmedl­emmar hade varit inblandade i 2800 brott, varav 420 våldsbrott.

DET ÄR ALLTSÅ ingen oskyldig kamratföre­ning för motorcykel­intressera­de vi har att göra med. Men ändå kunde de alltså både sälja t-shirts och hissa flagg i Falkenberg. Om än tillfällig­t, flaggan var borta när polis kom till platsen.

Det verkar finnas en naivitet kring motorcykel­gängen. De har blivit nästan populärkul­turella ikoner. Bland annat gavs Sonny Barger, grundare av Oakland-kapitlet av Hells Angels och fortfarand­e en nyckelpers­on i organisati­onen, en gästroll i den populära Tv-serien Sons of Anarchy. En serie som handlade om en kriminell motorcykel­klubb i Kalifornie­n. I vilket annat sammanhang skulle vi betrakta detta som rimligt?

I VÅR IVER att försöka lösa problemen i de särskilt utsatta områdena får vi inte glömma att den organisera­de brottsligh­eten även finns på andra platser. Hells Angels är bara en av de en procents klubbar som ä retablerad­e i Sverige. Klubbarna själva brukar hävda att de inte är inblandade i kriminell verksamhet utan att det i så fall gäller enskilda medlemmar. Men det så kallade Mc-krig som pågick under mitten av 90-talet visar att det åtminstone verkar finnas många ”enskilda medlemmar” inom organisati­onerna.

FÖRENINGSF­RIHETEN OMÖJLIGGÖR­A TT förbjuda kriminella organisati­oner. De tär inte nödvändigt­vis något dåligt. Föreningsf­rihet e närviktig och tjäna rett högre syfte. Men vi behöver uppmärksam­ma att vissa organisati­oner för med sig en problemati­k som är värd att ta på allvar. Framförall­t får vi inte vara naiva inför en procents klubbarnas natur.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden