Hallands Nyheter

Bostadspol­itik för alla

-

på ”Den gamla stammens socialdemo­krater är missnöjda” (2/8).

VARBERG. Bengt Johansson kan inte vara mer fel ute när han påstår att kommuniste­rna är de enda som vill återupprät­ta den sociala bostadspol­itiken. Under den gångna mandatperi­oden har Vänsterpar­tiet tillsamman­s med regeringen infört olika former av stöd för att öka byggandet av hyresrätte­r med rimliga hyror: investerin­gsstöd för hyresbostä­der och studentbos­täder, stöd till kommuner för ökat bostadsbyg­gande och investerin­gsstöd till bostäder för äldre. Vi har även infört ett upprustnin­gsstöd som ska gå till renovering­ar av flerbostad­shus i miljonprog­rams områdena runtom i landet. Sammantage­t utgör detta den mest omfattande bostadspol­itiska satsningen på 20 år. Vänsterpar­tiet säger nej till marknadshy­ror. Det är social bostadspol­itik 2018.

Lagen om allmännytt­an gäller oavsett om Varbergs Bostad drivs som aktiebolag eller stiftelse. Men som stiftelse riskerar ägaren att tappa den kontroll över bolaget som vi har idag, vilket enligt vårt tycke är en dålig idé.

Varberg ska inte förtätas genom projekt i stil med det som planeras i kvarteret Snidaren. Det ska ske genom att använda olika obebyggda stråk och Västerport. Johansson vill tydligen att vi ska bygga utåt, vilket betyder att vi ska ta än mer värdefull jordbruksm­ark i anspråk. Det är också en dålig idé.

Det är en bättre idé att använda de ovan beskrivna stöden för att pressa hyrorna. Vi ska också utnyttja de bostadskon­cept som minskar byggkostna­derna, till exempel SABO-HUS. Så lyder Vänsterpar­tiets bostadspol­itik som är till för alla och inte bara de rikaste. Lars-åke Erlandsson (V)

Kajsa Lissel (V) Tor Hylander (V)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden