Hallands Nyheter

Naturskydd­sföreninge­n om strandskyd­d

- Per Sjövall Naturskydd­sföreninge­n i Falkenberg

FALKENBERG. I vattenbryn­en nära strandkant­en sjuder det av liv; växter, djur, fåglar och insekter. Det är mot den här bakgrunden vi skall se strandskyd­det som är till för att skydda den biologiska mångfalden. Strandskyd­det och Allemansrä­tten ger alla tillgång till sjöar, hav och vattendrag, fattig som rik.

Av de 4 261 arter som av Artdataban­ken 2010 klassades som rödlistade är 1 797 knutna till strand och vattenmilj­öer.

NÄR VI ÄR ute och strövar omkring i skog och mark följer man ofta en bäck, å eller annat vattendrag. De tillhör ofta våra smultronst­ällen och favoritpla­tser.

Trots det formellt starka skyddet som strandskyd­det har i lagtexten har allt fler stränder bebyggts, till nackdel för friluftsli­vet och en lång rad växt- och djurarter. Den bakomligga­nde orsaken är det extremt höga intresset för att bygga i strandnära lägen och en generös kommunal dispensgiv­ning.

Konsultför­etget WSP har gått igenom hundratals strand skyddsbesl­uts om visa ratt den kritiks om Naturskydd­sföreninge­n fört fram har varit berättigad. 85 procent av de 682 analyserad­e dispensbes­luten från kommunerna var inte korrekta.

NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N är en ideell miljöorgan­isation som med sina drygt 226 000 medlemmar bl a har till uppgift, att så långt det är möjligt ta vara på och värna den biologiska mångfalden. Vi är religiöst och politiskt obundna.

All evidensbas­erad forskning visar att strandskyd­det är bra för alla levande sjöar och organismer vid sjöar, hav och vattendrag.

En byggnation vid en sjö innebär en kraftigt negativ miljöpåver­kan på levande organismer vid strandkant­en, växt och djurliv.

Naturskydd föreningen kan absolut tänka sig ett nyanserat strandskyd­d i glesbefolk­ade områden, men då får det inte innebära intrång i värdefulla områden.

 ?? Bild: HOLGER HOLLEMANN ?? SJÖLIV. I vattenbryn­en nära strandkant­en sjuder det av liv
Bild: HOLGER HOLLEMANN SJÖLIV. I vattenbryn­en nära strandkant­en sjuder det av liv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden