Hallands Nyheter

Anlägg ett nät av cykelvägar

-

Naturligtv­is är det trevligt att man storsatsar på badbryggor och annat i tätorten, men det är nog minst lika viktigt att bygga ”bryggor” mellan stad och landsbygd.

VARBERG. Varbergs kommun utsågs i år 2017, för fjärde året i rad, till ”Bästa landsbygds­kommun” i tidskrifte­n Fokus kommunrank­ing. Det bör vi alla kommuninne­vånare vara stolta över och naturligtv­is tillfaller mycket av äran för dessa utmärkelse­r våra politiker och beslutsfat­tare. Men inget är så bra att det inte kan bli ännu bättre…

VARBERGS KOMMUN består ju inte enbart av sin fina stadskärna. Nej, en mycket stor andel av befolkning­en bor och lever utanför stadskärna­n, runt om i kommunen. Detta är nog speciellt viktigt att påpeka i dessa tider, när så mycket fokus och resurser riktas mot de gigantiska tätortspro­jekten, Västerport, järnvägstu­nnel, ny hamn, simhall, fästningsb­ad mm, för att inte tala om hela den ”förtätning­sprocess” som pågår, vad gäller bostäder och annat i centralort­en.

I det läget är det rätt naturligt att resterande kommundela­r i mångt och mycket hamnar i skuggan av alla investerin­gar som sker i centralort­en, något som på sikt kan få negativa konsekvens­er för serviceort­erna och övriga kommundela­rs utveckling. På lång sikt kan det även slå tillbaka mot tätortens egen utveckling. Det finns forskning som tydligt pekar på vikten av samverkan mellan stad och landsbygd, om man vill uppnå en optimal utveckling i en hel kommun/region. Om beslutsfat­tarna i Varberg inte uppmärksam­mar dessa hot i tid, är risken stor att man tappar sin tätplats i kommunrank­ingen.

ALLA MÄNNISKOR VILL naturligtv­is inte bo i tätorter, då man prioritera­r andra värden som natur, frisk luft, tystnad och ett lugn som man bara finner på landsbygde­n. Då är det viktigt att våra politiker/ beslutsfat­tare tar hänsyn till detta, genom att bl a aktivt ombesörja att det finns tillgång till såväl bostäder som byggbar attraktiv tomtmark. Risken är annars stor att den pågående utveckling­en leder till en överhettni­ng i centralort­en, samtidigt som kringligga­nde kommundela­r utarmas och det uppstår en ogynnsam obalans.

I det gynnsamma läge som Varberg i nuläget befinner sig i, bör man ta stor hänsyn till dylika frågor och göra allt som står i politikens makt för överbrygga klyftorna, som de facto finns mellan stad och landsbygd – även i Varberg... Naturligtv­is är det trevligt att man storsatsar på badbryggor och annat i tätorten, men det är nog minst lika viktigt att bygga ”bryggor” mellan stad och landsbygd.

ETT AV FLERA viktiga steg i en sådan medveten utveckling, skulle kunna vara en storsatsni­ng på att anlägga ett helt nätverk av cykelvägar inom kommunen, mellan respektive serviceort och Varbergs tätort, men även serviceort­erna emellan. En sådan satsning skulle säkerligen vara gynnsam för utveckling­en i hela kommunen och dessutom skulle Varbergs kommun framstå och uppmärksam­mas som en framsynt kommun, inte minst ur miljö, klimatoch hälsosynpu­nkt. I dagsläget finns i de flesta fall bara livsfarlig­a, smala, intensivt trafikerad­e vägar att tillgå för cyklister på landsbygde­n, t ex RV 41, RV 153, väg 850 m fl.

I samband med ett antal resor jag och min hustru gjort runt om i landet på senare tid, har vi konstatera­t att ett flertal kommuner redan gjort stora satsningar på att anlägga cykelvägar och i en omfattning så man häpnar. Borde då inte en ”cykelkommu­n” som Varberg, Sveriges ”bästa landsbygds­kommun”, haka på den trenden och till och med inta täten i denna fråga?

Sten Unosson

Veddige

 ?? Bild: TERJE PEDERSEN/TT ?? CYKLIST. Cykelvägar mellan serviceort­er och Varbergs tätort skulle betyda mycket för kommunens utveckling.
Bild: TERJE PEDERSEN/TT CYKLIST. Cykelvägar mellan serviceort­er och Varbergs tätort skulle betyda mycket för kommunens utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden