Hallands Nyheter

Hon vill vara där för ungdomarna VARBERG:

”JAG VILL ATT TRÄFFARNA SKA VARA KRAVLÖSA”

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Det var efter många år som ekonom som Ann Häggebrant sa upp sig för att bli det hon själv kallar för livs- och själscoach. Genom alternativ­a terapimeto­der har hon sedan 2008 jobbat med vägledning och samtal på heltid och i höst kommer hon påbörja träffar för unga med psykisk ohälsa.

PLATSEN ÄR FOLKETS Hus i Varberg och tanken är att unga människor ska ha en plats att träffas och prata med varandra, men enligt Ann Häggebrant går det lika bra att bara sitta med och lyssna.

– Jag vill att träffarna ska vara kravlösa. Och jag vill inte ge de unga svar, utan snarare verktyg för att själva hitta självkänsl­a och självförtr­oende, säger hon.

De planerade samtalsträ­ffarna ska ske en gång i månaden och även om åldersgrän­sen är 30 så handlar det för Ann Häggebrant mer om hur gammal du känner dig.

–JAG TÄNKER väl mig att en ung människa är under 30, men jag kommer inte putta ut någon. Är du äldre och känner dig yngre så kom, säger hon.

För närvarande studerar Ann Häggebrant KBT (kognitiv beteendete­rapi), och tidigare har hon tagit kurser i alternativ­a terapimeto­der som healing och regndropps­terapi. Hon saknar en officiell psykologis­k utbildning och ser sin egen form av terapi som ett alternativ.

Ann Häggebrant vill hjälpa ungar med psykiska problem och i höst anordnar hon gratis samtalsträ­ffar för alla under 30 år.

– JAG UTGER mig själv inte för att vara något jag inte är. Men enligt mig lutar modern KBT åt användande­t av det som ibland ses som alternativ­t, som exempelvis användande­t av meditation, säger hon.

För den före detta ekonomen som blev livs- och själscoach har tanken om att hjälpa andra med psykisk ohälsa kommit inifrån.

Själv har hon kämpat med depression och panikånges­t och vet hur viktigt det kan vara att prata med andra som har samma problem.

– Mitt mål med de här samtalen är att skapa en samvaro. Jag vill att unga ska ha någon att vända sig till.

”Mitt mål är att skapa en samvaro för ungdomar med psykisk ohälsa.” ANN HÄGGBRANT Livs- och själscoach

 ?? Bild: OLOF SVAHN ?? PRATA OM DET. Ann Häggebrant vill ge ungdomar verktygen för att hitta sig själva.
Bild: OLOF SVAHN PRATA OM DET. Ann Häggebrant vill ge ungdomar verktygen för att hitta sig själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden