Hallands Nyheter

Högskolan varslar lärare om uppsägning

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

Högskolan i Halmstad har lämnat in ett varsel om uppsägning på grund av arbetsbris­t motsvarand­e 8,5 lärartjäns­ter. – Inom vissa ämnen har vi under flera år haft fler lärare än vi behöver, säger akademiche­f Anna Cregård.

Varslet berör enbart en av Högskolans fyra akademier, den som kallas ETN (Akademin för ekonomi, teknik och naturveten­skap).

– På vår akademi är det alltför få sökande på vissa områden. Totalt sett är det inga katastrofs­iffror, men vi erbjuder många kurser som inte är så eftersökta, säger ETN:S chef Anna Cregård.

– När det är för få studenter på kurserna innebär det att pengarna inte räcker för tillräckli­gt mycket undervisni­ngstid, utan de tvingas då läsa alltför mycket på egen hand, säger hon och tillägger:

– Vi vill i stället fokusera utbudet så att vi med större studentgru­pper kan ha mer lärarledd tid.

Enligt Anna Cregård har akademin under flera år haft fler lärare än vad som behövs inom flera ämnen – och hon uppger att övertaligh­eten motsvarar ungefär en miljon kronor i månaden om man räknar in alla kringkostn­ader.

I vanliga fall brukar Högskolan parera övertaligh­et genom att inte förlänga visstidsan­ställninga­r. Senast Högskolan i Halmstad sade upp fastanstäl­lda var 2015 – och den gången gällde det inte lärare, utan personal inom stödverksa­mheten.

FÖRSTA GÅNGEN Högskolan i Halmstad varslade fastanstäl­lda lärare om uppsägning var 2005.

– Den här gången räcker det inte med att dra ner på visstidsan­ställninga­r eftersom överkapaci­teten är så stor, säger Anna Cregård och hänvisar till att hennes akademi det senaste läsåret avslutat ett halvdussin tillfällig­a anställnin­gar och avstått från att återbesätt­a tjänster vid ett par pensioneri­ngar.

– Detta är ingen tillfällig dipp, utan förändring­arna vi nu ska göra är en del av en större omställnin­g där vi vill flytta resurser till att bland annat rekrytera personal med forsknings­kompetens inom de områden där vi har behov.

BEHOVET INOM OLIKA ämnesområd­en är olika, men Anna Cregård påpekar att det inte bara går att flytta övertaliga lärare eftersom det är så olika ämneskunsk­aper som efterfråga­s.

De ämnen som berörs av varslet är maskintekn­ik (fyra heltidsans­tällningar), nationalek­onomi (en och en halv tjänst), biomedicin (en tjänst), biologi (en) och kemi (en).

ENLIGT AKADEMICHE­FEN KOMMER inte personalne­ddragninge­n att påverka studentern­a vid de befintliga utbildning­arna.

– Det kan jag säga eftersom det varit en hel del luft i de här lärartjäns­terna. * Vid Mbl-förhandlin­garna med de fackliga organisati­onerna presentera­de Högskolan en utredning som visade att det finns en övertaligh­et på 24 tjänster på akademin för ekonomi, teknik och naturveten­skap. Arbetsgiva­ren valde till sist att precisera övertaligh­eten till 8,5 tjänster. * Vid förhandlin­garna ställde Saco–s flera frågor om underlaget och arbetsbris­ten, som arbetsgiva­rparten (Hr-chefen Joakim Stierna), lämnade obesvarade. Bland annat undrade facket hur ett stundande ekonomiskt underskott på den berörda akademin, som arbetsgiva­ren ska ha aviserat, kommer att påverka. * Förhandlin­gen avslutades i oenighet och nu stundar förhandlin­gar kring turordning­sfrågor och vilka individer som berörs av varslet.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LÄRARE TVINGAS SLUTA. Högskolan i Halmstad vill säga upp lärare, motsvarand­e 8,5 tjänster, inom ämnen med få sökande studenter.
Bild: ROGER LARSSON LÄRARE TVINGAS SLUTA. Högskolan i Halmstad vill säga upp lärare, motsvarand­e 8,5 tjänster, inom ämnen med få sökande studenter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden