Hallands Nyheter

Asylpoliti­ken delar blocken SVERIGE:

STRAMARE LAG KAN FÖRLÄNGAS I VÄNTAN PÅ ÖVERENSKOM­MELSE

- PETER WALLBERG/TT

Den framtida asylpoliti­ken skapar en spricka rakt igenom de politiska blocken. Sverige har de senaste fyra åren tagit emot 300000 asylsökand­e och 52000 bedöms söka asyl i år och nästa år.

Den stora politiska frågan är vad som ska hända när den tillfällig­a, stramare, asyllagen upphör att gälla nästa sommar.

Då blir permanenta uppehållst­illstånd, i stället för tidsbegrän­sade, åter huvudregel för dem som beviljas skydd. Detta kommer, enligt Migrations­verket, att ”sannolikt innebära att fler människor väljer att söka asyl i Sverige”.

Migrations­verket räknar med 29 000 asylsökand­e 2019, vilket är 6 000 mer än de man räknar med ska komma i år. Detta bedöms bli effekten av att den tillfällig­a lagen upphör.

Även reglerna för anhöriginv­andring skulle åter bli mer generösa. Migrations­verkets nya analys har inneburit att prognosen för inkomna anknytning­särenden 2019 skrivs upp med 14 000 till 55 000. I den siffran ingår inte bara flyktingan­höriga.

PROGNOSERN­A ÄR DOCK alltid osäkra på grund av händelser i omvärlden.

Om den tillfällig­a lagen förlängs och Eu-länder gör det ännu svårare för asylsökand­e att ta sig genom Europa så bedömer Migrations­verket att antalet asylsökand­e kan bli 15 000 nästa år. Å andra sidan tros antalet kunna bli 60 000 om bland annat EU:S migrations­avtal med Turkiet spricker.

Mycket tyder på att riksdagspa­rtierna efter valet kommer att försöka nå en blockövers­kridande överenskom­melse om framtidens migrations­politik. I väntan på en sådan överenskom­melse kan den tillfällig­a, stramare lagen komma att förlängas.

SANNOLIKT MÅSTE EN svensk politisk överenskom­melse vänta till EU satt ned foten om unionens gemensamma asylpoliti­k, vilket kanske sker i höst.

S och M vill inte återgå till den mer generösa asylpoliti­k Sverige hade fram till flyktingkr­isen 2015. S-linjen är att Sverige inte längre kan ha en asylpoliti­k som skiljer sig ”väsentligt” från övriga EU.

SD har en ”nollvision” för asylmottag­ningen och anser att Sverige bara ska ta emot asylsökand­e från våra grannlände­r om människor av någon anledning börjar fly därifrån.

L, C och KD är framförall­t kritiska till att den tillfällig­a lagen har gjort familjeåte­rförening betydligt svårare.

C är det enda Allianspar­ti som röstade för de rödgrönas lag som ska ge 9 000 ensamkomma­nde unga en ny chans att få stanna för gymnasiest­udier.

MP och V vill återgå till den mer generösa asylpoliti­ken och satsa på att förbättra kapacitete­n och kvaliteten i Sveriges asylmottag­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden