Hallands Nyheter

Alliansen vill straffa landsting

- TT

Alliansen vill återinföra den så kallade kömiljarde­n för att korta vårdköerna och öppna för att landsting som inte klarar vård i tid ska kunna straffas. Alliansens vill också göra om primärvård­en för att färre ska tvingas till sjukhus och akuten.

– Vården i Sverige har hög medicinsk kvalitet, men det brister i tillgängli­ghet, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n på en pressträff på Fålhagens vårdcentra­l i Uppsala, där han presentera­r ett reformpake­t för vården tillsamman­s med de övriga partiledar­na i Alliansen.

Alliansens förslag delas in i fem områden: korta köerna, reformera primärvård­en, förstärka arbetet mot psykisk ohälsa, koncentrer­a den högspecial­iserade vården till färre sjukhus samt säkra valfrihet och kvalitet i sjukvården.

Det finns inga kostnader angivna för förslagen som läggs fram.

Kristdemok­raterna har för andra valrörelse­n i rad drivit kravet att landstinge­n ska avskaffas och staten ta över. Det är, enligt KD, avgörande för att göra vården jämlik, oavsett var man bor i landet. Men det finns inte med i Alliansens förslag.

– Det har vi ingen gemensam Allianslin­je om. Jag förstår hur KD tänker men det är inte Alliansens ståndpunkt, säger Ulf Kristersso­n.

Kd-ledaren Ebba Busch Thor säger att Alliansen vill att den så kallade kömiljarde­n, en stimulans för landstinge­n att jobba effektivar­e för att få ner köerna, återinförs.

Hon hävdar att ett av de främsta skälen till att köerna på många håll har vuxit under de rödgrönas tid vid makten är att kömiljarde­n togs bort. Alliansen vill utreda om ett landsting som inte klarar att ge vård i tid ska kunna drabbas av någon form av sanktioner, till exempel böter.

Centerleda­ren Annie Lööf säger att reformpake­tet för vården är det femte och avslutande i Alliansens reformagen­da. Tidigare har partiledar­na lagt fram förslag på bland annat områdena lag och ordning, miljö och klimat och arbetsmark­nad.

Annie Lööf talar om att det behövs mer insatser för att barn, unga och andra som drabbas av psykisk ohälsa ska få hjälp mycket snabbare.

– Köerna till barn- och ungdomspsy­kiatrin. har tredubblat­s, säger hon.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? DELADE MENINGAR. Den framtida asylpoliti­ken skapar en spricka rakt igenom de politiska blocken.
Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV DELADE MENINGAR. Den framtida asylpoliti­ken skapar en spricka rakt igenom de politiska blocken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden