Hallands Nyheter

Hundra dagar av hu

RYSSLAND: UKRAINSK FILMREGISS­ÖR NÄRA DÖDEN I RYSKT FÄNGELSE

-

I en ensam cell i ett sibiriskt fängelse, långt från civilisati­onen, hungerstre­jkar en 42-årig filmregiss­ör.

Kylan under flytten från fängelset i Moskva har gett honom hjärtsvikt. Hans vägran att ta emot mat ska ha kostat honom en tredjedel av hans kroppsvikt. Och när hungerstre­jken nu har pågått i 100 dagar uppges den också vara nära att kosta honom livet.

MEN TROTS ATT fallet Oleg Sentsov har uppmärksam­mats av både Hollywood och världsleda­re ser Moskva inte ut att gå hans krav till mötes – tvärtom.

Sentsov greps på Krimhalvön 2014 efter att som en del av en aktionsgru­pp ha kritiserat Rysslands annekterin­g av området. Den ryska säkerhetst­jänsten stämplade Sentsov och de andra aktivister som greps som terroriste­r. Året efter dömdes han i en militärdom­stol till 20 år i fängelse för terrorbrot­t, en dom som har förkastats av bland annat EU och USA.

– Han hade bara använt sin yttrandefr­ihet i demonstrat­ioner, säger Ami Hedenborg på människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Sverige.

Amnesty har engagerat sig för att försöka få Sentsov frigiven, men har nekats att träffa honom i fängelset.

Våren 2018 meddelade Sentsov att han ämnade hungerstre­jka. Hans krav är inte frigivning för egen del, utan att 64 namngivna ukrainska politiska fångar ska släppas.

Än så länge har hungerstre­jken inte blidkat de styrande i Kreml. I stället har regissören­s kontakt med omvärlden skurits av och ingen vet egentligen i vilket skick

Tillstånde­t uppges vara kritiskt för den ukrainske filmregiss­ören Oleg Sentsov som har hungerstre­jkat i 100 dagar i ryskt fängelse. Människorä­ttsorganis­ationer ser hans fall som ett försök att avskräcka meningsmot­ståndare i en tid då utrymmet för kritik i Ryssland krymper.

 ??  ?? PROTESTER. När Oleg Sentsovs hungerstre­jk gick in på sin 81:a dag demonstrer­ade arga motståndar­e utanför presidente­ns administra­tiva centrum i Moskva,
PROTESTER. När Oleg Sentsovs hungerstre­jk gick in på sin 81:a dag demonstrer­ade arga motståndar­e utanför presidente­ns administra­tiva centrum i Moskva,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden